Bunele maniere la masă – sfaturi practice şi semnificaţii istorice
 

Ritualul mesei, cu nenumăratele sale semnificaţii şi legi nescrise, ocupă un rol important în existenţa noastră. Fie că vorbim de o banală cină în familie, de o gustare cu prietenii sau de un sofisticat prânz de afaceri, în toate cazurile suntem puşi în faţa unui eveniment social, care ne poate plasa cu uşurinţă în tabăra celor rafinaţi sau a celor lipsiţi de maniere.

Cum mă descurc cu atâtea tacâmuri? Ce fac cu şervetul scrobit sau cu bolul cu apa parfumată cu agrume? Pot să răspund la telefon atunci când sunt la masă? Pot să mai cer o felie de tort fără să fac impresie proastă? Pot să refuz un fel, dacă nu îmi place? Iată câteva întrebări care, cu siguranţă, nu ne-au dat pace atunci când am participat la o masă mai mult sau mai puţin importantă.

Momentul mesei a avut, de-a lungul istoriei, un rol important, el fiind asociat ideii de fast şi de socializare. Reguli diverse, care au reuşit să supravieţuiască până astăzi, au fost impuse la marile curţi senioriale şi regale. Rolul lor era acela de a evidenţia diversele structuri ierarhice, marcând naşterea unei societăţi rafinate.

Vă invit să descoperim împreună, într-o manieră relaxată, originea şi semnificaţia principalelor reguli de conduită la masă. Cu ajutorul a nenumărate exemple şi imagini, vom afla cum şi când trebuie utilizate diverse tacâmuri, pahare etc. Nu vom uita nici de profilul oaspetelui ideal, nici de decalogul gazdei perfecte. În final, diverse anecdote ne vor ajuta să înţelegem şi să reţinem reguli mai complicate, la prima vedere.

Atelierul are şi o componentă practică, cursanţii se vor putea familiariza cu diverse tipuri de tacâmuri, farfurii, pahare, vor afla care sunt gesturile şi subiectele de conversaţie agreate la diverse mese, ce trebuie să evite cu orice chip la nivel comportamental.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!