Un curs interactiv care surprinde, cu o privire critica, schimbarile formelor in moda, in paralel cu evolutia societatii, pe tot parcursul sec XX. Vom vorbi despre frenezia cumparaturilor, despre snobismul elitelor, iar exemplele se vor referi nu numai la hainele feminine, ci si la tinuta barbateasca.

De asemenea, vom analiza evolutia coafurii, a atitudinii si a accesoriilor. Cursul va fi completat cu numeroase imagini si scurte filme documentare care sa ilustreze cit mai sugestiv si spectaculos trasaturile specifice fiecarei perioade marcante din secolul trecut.

Temele celor 8 ateliere sint :

1. Povestea incepe cu La Belle Epoque si nasterea industriei de haute couture:  corsete, curse de cai si capete incoronate. Continuam cu exotismul lui Paul Poiret, cu dansul lui  Nijinski, intr-un Paris care nu va mai niciodata atat de bogat, rafinat si extravagant.

2. Primul razboi curma exotismele precedente, femeia capata o alura de garçonne. Este vremea in care radicalitatea lui Chanel este in spiritul vremii.

3. Recesiunea din 1929 aduce o sobrietate care va anunta rigorile din vremea razboiului. Pe ecrane, erau admirate Joan Crawford si Gloria Swanson. Schiapareli transforma femeile in opere de arta suprarealiste.

4. In timpul razboiului, moda franceza reuseste, paradoxal, sa supravietuiasca. Hainele imprumuta rigoarea militara, insa creativitate nu dispare. Materialele sintetice sunt folosite cu inventivitate, apar noi utilizari ale celor naturale.

5.  Cand cerul se insenineaza, apare Dior cu al sau New look care a ajuns sa tiranizeze milioane de femei. Un lux extrem de studiat transforma femeia intr-un obiect decorativ.

6. In anii ‘60 se produce o sciziune intre sicul burghez si moda tinerilor, premergatoare curentului hippie. Audrey Hepburn ia micul dejun la Tiffany, insa André Courrèges concepe moda erei spatiale. Cardin devine un zeu, iar noi ii decoperim pe The Beatles, intr-o Londra unde se impun Mary Quant si Twiggy.

7. Anii ‘70 anunta marile nume celebre si astazi: Yves Saint Laurent,  Miyake, Valentino, Versace. Mai tarziu, japonezii cuceresc Parisul, iar femeile ii depasesc pe barbati la largimea umerilor hainelor. O admiram pe Lady Diana Spencer si o descoperim pe Madonna.

8. La sfarsitul sec XX, vestimentatia si shoppingul devin o pasiune colectiva: chiar si copiii invata numele lui Gaultier, Fendi, Dolce&Gabbana. Moda devine un vehicul care promoveaza marochinaria, decoratiunile si bijuteriile. Daca Parisul mai este considerat capitala modei, Milano este cel care imbraca cei mai multi oameni.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!