Muzica romantică: tradiţie şi inovaţie. Şcoli naţionale de compoziţie. A 4-a conferinţă cu dirijorul Tiberiu Soare
 

Fundaţia Calea Victoriei vă invită, luni, 23 ianuarie, la cea de-a 4-a conferinţă susţinută de dirijorul TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai iubiţi şi talentaţi muzicieni români, în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.

Tiberiu Soare este un povestitor dăruit şi pasional, un fin cunoscător al fenomenului muzical din interior. El ne va fi călăuză în spaţiul muzicii clasice, în lumile marilor compozitori şi interpreţi, pentru a ne iniţia în secretele audiţiilor atente, a bucuriilor mari şi a revelaţiilor sonore pe care le avem la concerte live sau ascultând înregistrări celebre.

De această dată vom explora împreună universurile sonore imaginate de marii compozitori romantici, pentru a descoperi modurile originale, inventive şi surprinzătoare în care artiştii au valorificat tradiţiile muzicale locale din fiecare ţară sau zonă geografică, cum le-au receptat, transformat şi transpus în creaţiile lor.

Care sunt ecourile din folclorul naţional, din diverse tradiţii muzicale în compoziţiile de muzică clasică, de operă sau balet, cum se conturează vocile distincte, ritmurile specifice din sonorităţile europene, cum putem recunoaşte ”sound-ul” compozitorilor germani, faţă de cei francezi sau ruşi. Altfel spus, vom descoperi cum se manifestă muzical un fel de patriotism cultural, un univers sonor reinterpretat de muzicienii secolului al XIX-lea.

Vom povesti şi vom asculta muzici compuse de compozitori precum Glinka, Grupul celor Cinci din Rusia, Frédéric Chopin din Polonia, Carl Maria von Weber din Germania, Edvard Grieg din Norvegia, Jean Sibelius din Finlanda, Giuseppe Verdi din Italia, Isaac Albéniz din Spania sau Antonín Dvořák din zona care astăzi corespunde Cehiei.

Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

Această serie de evenimente este realizată cu sprijinul Midas Electronics.

Sursă foto sus: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Robert_Alexander_Hillingford-_The_Fairy_Dance.jpg


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!