Acest curs se adreseaza tuturor celor interesati de istoria modei si a costumului, dar si de modalitatatile in care vesmintele au fost modificate si reinventate de-a lungul secolelor, evoluand de la tunicile si togile lumii antice la crinolinele si corsetele secolului 19.

Pe parcursul celor 6 ateliere nu veti asista la o simpla enumerare a vesmintelor si modelor care s-au succedat de-a lungul timpului, ci vi se va oferi o imagine dinamica a modei in contextul social si istoric al fiecarei epoci.

Pentru a intelege mai bine motivele pentru care, de la perioada la perioada, gusturile in materie de vestimentatie au cunoscut modificari şi felul in care croiul hainelor s-a schimbat pentru a accomoda noi tendinte, vom cauta sa intelegem impreuna interdependentele dintre moda şi mediul socio-economico-politic. Vestimentatia si accesoriile care au fost considerate la moda de-a lungul timpului au evoluat constant sub influenta gusturilor vremurilor, a literaturii si a artelor, a activitatilor reacreative de bonton, a diferitelor responsabilitati si roluri pe care femeile si barbatii si le asumau in societate şi chiar sub influneta unor campanii militare de succes.

O istorie a costumului nu poate fi prezentata izolat, limitandu-se doar la referiri cronologice; istoria modei trebuie privita şi analizata şi din perspectiva tendintelor din moda de azi. Astfel, ca sa intelegem felul in care costumul a evoluat si a fost reinventat de la epoca la epoca in functie de contextul istoric, social si politic, cursul va pune accent pe modul in care diferitele mode si vesminte din trecut devin surse de inspiratie pentru designerii secolului nostru. Astfel cursul va sonda in paralel nu numai istoria modei si a costumului, dar si felul in care stilurile vremurilor trecute sunt reinterpretate si reinventate in prezent atat de casele de moda pe catwalk-uri, cat şi in industria cinematografica şi cea muzicala.

Structura cursului:

Atelierul 1 – Moda si costumul lumii antice – Egipt, Grecia antica, Roma antica;

Atelierul 2 – Moda si costumul in Evul Mediu;

Atelierul 3 – Moda si costumul in Renastere si in secolul al XVI-lea;

Atelierul 4 – Moda si costumul in secolul al XVII-lea;

Atelierul 5 – Moda si costumul in secolul al XVIII-lea;

Atelierul 6 – Moda si costumul in secolul al XIX-lea.