Hainele fac parte din existenta noastră, le adorăm sau ne sunt indiferente, le ridicăm la rang de revelator al personalitătii noastre, si totusi, chiar stim totul despre ele?  Care este istoria elegantei rochii negre? Dar a sofisticatului smoking feminin?  Cum s-a transformat trupul feminin de-a lungul ultimului veac si care au fost creatorii care au reuşit să aducă imperiul efemerului  în lumea artei?

Vă invit să descoperim  împreună nu doar o simplă istorie a vesmintelor, ci modul în care ele s-au transformat de-a lungul secolului XX. Cu ajutorul imaginilor si a filmelor de epocă, vom afla care au fost metamorfozele siluetei si modul în care hainele s-au adaptat tumultului istoriei. Călătoria noastră va porni din Paris, orasul care încă dicteză în materie de gust si elegantă. Ridicat la rang de capitală a modei, de-a lungul istoriei, el a modelat, prin intermediul creatorilor săi (si o mai face încă) nu doar trupul si moda, dar si gusturile epocii.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. De la Paul Poiret la Coco Chanel. La Belle Epoque si sfârsitul siluetei în S.  Corsetul-de la mit la adevăr. Rochia stil empire. O modă apropiată de artă, fascinatia Orientului şi a imprimeurilor. Războiul si o siluetă feminină din ce în ce mai liberă.  Băietana – siluete filiforme si moda părului scurt. La Petite Robe Noir. Tinuta sport – Jean Patou; În căutarea fastului pierdut – Jeanne Lanvin. Decăderea lui Poiret.

2. Moda si Arta. Madeleine Vionnet si Madame Grès –  reîntoarcerea la feminitate şi senzualitate. De la neoclasic la suprarealism. O colaborare mitică: Elsa Schiaparelli şi avangarda pariziană. Războiul si decăderea capitalei modei. Christian Dior – New Look.  Reîntoarcerea la mitul elegantei pariziene. Taiorul Chanel. Trupul feminin se eliberează din nou.

3. Yves Saint Laurent – silueta  si moda se transformă.  Belle de Jour (1967)  si  un nou stil. Colectia Mondrian si Le SmokingMai 68 – revolta societătii, dar si a modei. Saint Laurent Rive Gauche – o modă pentru stradă. Noi surse de inspiratie: tinuta tip safari, Picasso, Pop Art, extremul Orient. Un scandal imens – colectia Libération. Reclama YSL Pour Homme, parfumul Opium. Picturile lui Van Gogh si jachetele brodate. Ultimul bal.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!