Introducere in istoria filmului
 

8 cursuri despre istoria filmului şi 2 despre marii cineaşti. Cursurile vor conţine o ora si jumatate de teorie şi o ora si jumatate cu proiecţii de film.

Cursurile teoretice vor oferi participanţilor o introducere în teoria şi istoria filmului, începând cu noţiuni despre tehnică şi limbaj şi continuând cu o trecere în revistă a evoluţiei cinematografului de la începuturi şi până în prezent.

Accentul se va pune pe evoluţiile majore în cinema-ul narativ şi pe cele mai importante curente, pe felul în care filmul a influenţat de alte arte, dar şi pe impactul pe care ce-a de-a şaptea artă a avut-o, la rândul său, asupra societăţii. Va încerca să dea cursanţilor cunoştiinţe de bază în ceea ce priveşte regia de film, imaginea, montajul şi scenariul.

Cursurile vor îmbina clipuri de film şi lecturile teoretice cu dezbateri despre peliculele vizionate şi discuţii cu cursanţii despre felul în care cinema-ul le-a afectat vieţile.

Partea teoretică va acoperi invenţia tehnicilor de film majore, crearea Hollywoodului şi curente ca expresionismul sau suprearealismul. Va continua cu introducerea sunetului, începuturile industriei de film, epoca de aur a studiourilor hollywoodiene, şi cu dezvoltările cinema-ului de autor după cel de-al doilea război mondial din Italia (neo-realismul), Franţa (nouvelle vogue) şi Anglia (Free cinema).

Va studia impactul pe care filmele l-au avut asupra culturii populare globale şi felul în care au evoluat cele mai importante genuri (horror, noir, SF, melodrama). Va acoperi vastele schimbări în regie începînd cu anii 60, explozia filmului independent şi al noului cinema american din anii 80 si 70, descoperirea cinema-ului asiatic, cât şi ultimele trenduri din regia internaţională din 1989-prezent, culminând cu consacrarea “noului val românesc”.

Ultimele doua sedinte se vor concentra pe opera si specificul marilor cineasti, cum ar fi Bergman, Tarkovsky,  Hitchcock, Fellini, Cassavetes.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!