Impresii de la evenimentul Sărbătoarea muzicii: “Rapsodii şi Balade”

Muzica este a tuturor şi a nimănui în acelaşi timp.

În seara de 13 decembrie, la Universitatea Naţională de Muzică, Fundaţia Calea Victoriei a organizat un eveniment muzical, cu ocazia celor 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii.

Sunetele au fost de ajuns pentru a uita de ceilalţi oameni sau de noi înşine pentru clipe bune, prin călătoria în timp ce ne-a dus în vremurile secolelor XIX şi XX. Dintre interpreţi au făcut pare Valentina Sandu-Dediu, Andreea Butnaru şi Florin Mitrea. Ei au adus în faţa oamenilor capodopere muzicale din repertoriul lui Frederic Chopin, Serghei Rahmaninov, Franz Liszt, Ciprian Porumbescu şi Claude Debussy. Am închis ochii pentru un moment bine meritat, ca să  simt muzica dincolo de prezent. Şi, în speranţa de a cuprinde o clipă trecutul, am încercat să mi-i imaginez pe scenă pe înşişi maeştrii compozitori. Am reuşit. Şi alături de mine, încă alte câteva zeci de oameni.

Astfel, cu inimile deschise, ne-am lăsat conduşi în starea de poveste al cărei narator a fost Valentina Sandu-Dediu. Am râs şi aplaudat cu sinceritate, având impresia că ne-am întors în timp. Impresionişti şi romantici, emotivi, dar dramatici, plini de bucurie şi de prea multe iubiri, muzicienii secolelor trecute păreau să se afle chiar în faţa noastră. Am ascultat Balade şi Rapsodii şi n-am simţit pe unde a trecut timpul. Am uitat şi ceasul şi parola de wi fi. N-a mai contat decât muzica.

autor: Beatrice Mituleci