De ce iubim? O scurtă istorie filosofică a EROS-ului
 

Din cele mai vechi timpuri, iubirea a fost fie elogiată, fie blamată, fie recunoscută ca reală, fie demascată ca iluzorie. Dincolo de aceste poziţii, pare că întotdeauna a fost gândită drept o stare de posedare sau ieşire din minţi (sub nume precum mania, eros divin, simpatie universală, spiritul speciei, instinctul reproducerii). Nu noi o alegem pe noi, ci ea pe noi.  Dar cine este „ea”? Filosofia a găsit de-a lungul istoriei mai mulţi „vinovaţi”. În cursul de faţă ne vom opri asupra a trei dintre ei: dorinţa Binelui şi incompletitudinea fiinţei umane, nebunia divină sau erosul ceresc, respectiv (pro)creaţia.

Vom vedea că toate aceste feluri de-a înţelege iubirea oferă explicaţii diferite pentru o altă enigmă a existenţei noastre – aceea a compatibilităţii între doi îndrăgostiţi. Cum putem explica „alegerile” iubirii? De ce iubim pe cineva mai degrabă decât pe altcineva? Ce se află în culisele filosofice ale unor noţiuni precum „jumătatea mea” sau „sufletul-pereche”, „iubirea vieţii mele”, „dragoste la prima vedere”? Cum se modifică relaţia cu celălalt de la o paradigmă teistă la una ateistă? Dacă o întreagă tradiţie pornind de la Platon şi rafinându-se în creştinism vorbeşte despre o asemănare sau o familiaritate între suflete, gânditori precum Schopenhauer aduc argumente mai degrabă biologice. Dar sunt aceste poziţii cu adevărat ireconciliabile, sau, mai degrabă eros-ul are mai multe chipuri? Care ar fi acestea? Vom încerca să răspundem interpetând diverse „doctrine” despre iubire.

Cu alte cuvinte, deşi subiectul iubirii ne „doare” pe toţi, sau poate tocmai de aceea, vă propun să parcurgem relaxat, dar atent, o posibilă istorie a eros-ului pentru a vedea ce sau cine este iubirea şi de ce iubim în opinia unor filosofi din Antichitate, Evul mediu arab, Renaştere şi modernitate.

1. Erosul „obştesc” şi Erosul ceresc. Iubirea ca nebunie (mania) în filosofia lui Platon.

2.. Sufletul uman ca dorinţă. („Lipsa” ontologică şi prietenia (philia) în dialogul Lysis. Părinţii lui Eros în Banchetul lui Platon: Sărăcia (Penia) şi Răzbătătorul (Poros) ).

3. Eros-ul antic şi iubirea creştină – asemănări şi diferenţe.  Câteva consideraţii despre iubire în islam.

4. Problema compatibilităţii între îndrăgostiţi. Identitate, contrarietate, asemănare… sau hazard? (Zeul lăuntric şi oglindirea în celălalt vs. „tipul pur”. Eros şi „chimia” dintre îndrăgostiţi în Renaştere.)

5. 1+1=3, Eros şi creaţie. Două tipuri de „zămislire”. Câteva consideraţii despre „spiritul speciei”  (A. Schopenhauer). Sexualitate şi spiritualitate în opinia lui Vladimir Soloviov.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!