Daruri pentru copiii de la Centrul de zi Sfânta Sofia
 

Povestea noastră şi a copiilor de la centrul de zi Sfânta Sofia din Bucureşti începe cu vreo 5 ani în urmă. De-atunci, unii dintre ei au devenit liceeni şi nu mai vin la centru. Alţii mai trec pe acolo doar în vizită, pentru că situaţia lor familială s-a îmbunătăţit între timp. Totuşi, în fiecare an creşte numărul copiilor care vin acolo să caute ajutor: o masă caldă, o gustare pentru la şcoală, oameni care să-le explice unele lucruri dacă n-au înţeles o anumită lecţie, consiliere psihologică şi multe altele.

Anul acesta am văzut mai mulţi copii noi în centru. Unii, deşi sunt în clasa a III-a, abia acum învaţă literele. Acasă nimeni nu a avut timp sau disponibilitate să le explice de ce e importantă şcoala, de ce e vital să ştii să citeşti şi să poţi înţelege un text. De ce îţi cresc extrem de mult şansele să ai o viaţă mai liniştită şi mai bună dacă termini măcar liceul. Sunt şi familii în care nici adulţii nu au reuşit să înveţe să citească sau să scrie, iar asta le-a redus mult şansele de a găsi un loc de muncă plătit decent.

Echipa centrului de zi despre care vă povestim şi voluntarii care merg acolo îi motivează pe copii să nu abandoneze şcoala, îi ajută să reziste într-o perioadă în care sunt foarte vulnerabili. Copiii care merg la Sfânta Sofia reuşesc, în timp, să ia note mai bune la şcoală, învaţă că igiena şi sănătatea trebuie să fie totdeauna pe primul loc, învaţă să pună întrebări inteligente, să fie curioşi şi deschişi faţă de studiu, să interacţioneze civilizat şi politicos.

Şi mai învaţă un lucru foarte important pentru orice copil de pe lumea asta: învaţă că şi ei sunt importanţi. Că şi dorinţele şi nevoile lor contează şi că merită să facă eforturi pentru propria lor împlinire. :) 

Când le pregătim pacheţelele cu daruri de Crăciun: cărţi, fructe, dulciuri, hăinuţe, jucării sau articole sportive, ştim că în momentul în care primesc cadourile de la noi copiii aceştia simt că cineva se gândeşte la ei. Cineva îi consideră inteligenţi, frumoşi şi nemaipomeniţi. Ce om din lume asta poate creşte frumos fără iubire?

La asta ne gândim de fiecare dată când stăm la îndoială dacă să vă mai cerem ajutorul şi anul acesta sau nu.

Aşa că, dacă vreţi să faceţi o bucurie unor copii – 35 erau ultima dată când am verificat – între 11 şi 18 decembrie puteţi aduce la sediul nostru – str. Popa Soare nr. 40, et. 1 – darurile pe care vreţi să le trimitem la ei. Ne găsiţi aici de la 09.00 la 20.30, de luni până vineri. Iar duminică, pe 17 decembrie, vom fi la sediu de la 10.00 la 19.00.

Sigur s-ar bucura să primească: jucării, jocuri, albume cu fotografii potrivite pentru copii de 6-14 ani, hăinuţe (fular, căciulă, mănuşi, de exemplu), ghetuţe, cărţi, rechizite pentru la şcoală (mereu e nevoie de aşa ceva), dulciuri şi fructe nu foarte perisabile. Unii chiar visează, de multă vreme, la o bicicletă. Dacă ai una mai veche, cu care nu ştii ce să faci, adu-o la noi, avem voluntari care o pot repara. La fel şi un laptop de care ai de gând să te desparţi, cu puţină îngrijire poate fi folosit de copii.

Mulţumim. :)

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!