Coco Chanel – povestea unui mit
 

Anul acesta, casa Chanel a aniversat 100 de ani de existenţă, motiv pentru rememorarea vieţii tumultoase a Domnişoarei şi a creaţiilor ei geniale. Gabrielle Chanel (1883-1971) a redefinit, împreună cu alţi creatori, moda feminină, în secolul XX. După primul război mondial, rochiile ei uşoare din jerseu, lipsite de ornamente inutile, aproape sărăcăcioase, au impus stilul „sărăciei de lux”. Trupul feminin, eliberat de creaţiile lui Paul Poiret şi de război, îşi trăieşte gloria cu faimoasa rochie neagră (la petite robe noire). Dar Domnişoara nu s-a oprit doar la o siluetă lejeră, fără corset, ea  i-a oferit femininului,  eliberat de convenţii, o nouă atitudine, care traduce metamorfozele sociale din anii nebuni. Neconvenţionala Coco nu poate fi înţeleasă decât în contextul epocii sale, multe dintre creaţiile ei datorează imens spiritului timpului şi prietenilor ei din avangarda pariziană.

Asociată, de cele mai multe ori, cu două transformări spectaculoase ale siluetei feminine (în interbelic şi în postbelic), Chanel a oferit femininului câteva creaţii definitorii:  parfumul Chanel No 5, la petite robe noire (1928),  ţinutele inspirate de hainele marinarilor, taiorul Chanel (1954), geanta 2.55, bijuteriile pur decorative, etc. Toate aceste au venit într-un moment de ruptură şi de redefinire a standarelor şi percepţiilor sociale, ele constituindu-se într-o imagine a femininului elegant, dar şi dornic să îşi afirme libertatea.

Vă invit la un atelier unde vom descoperi, împreună, nu doar fabuloasele creaţii Chanel ci şi un personaj mitic. Cine a fost, cu adevărat, Domnişoara care i-au fost gusturile şi sursele de inspiraţie, cum a perceput ea  schimbările epocii în care a trăit? Iată câteva întrebări la care vom încerca să răspundem cu ajutorul imaginilor din epocă, a schiţelor şi notiţelor păstrate în arhiva Chanel.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!