Talismane şi amulete: Magie, pietre preţioase şi inscripţii
 

Vă invităm la un eveniment în cadrul căruia vom discuta despre rolul specific pe care îl au talismanele şi amuletele. Aceste obiecte au fost întotdeauna considerate puncte de atracţie pentru istoria magiei. Dincolo de funcţia estetică pe care le-o atribuim astăzi, ele continuă să fie folosite şi să suscite interes şi curiozitate. Pentru a le afla istoria, vă propunem o incursiune care ne va duce din îndepărtata Mesopotamie până în America Latină. Componente de bază ale spiritualităţii în lumea greco-romană, talismanele şi amuletele şi-au recâştigat gloria în Europa Occidentală de abia în perioada Renaşterii.

Printre altele, vom discuta despre diferenţele dintre un talisman şi o amuletă şi vom descoperi proprietăţile şi caracteristicile fiecărui obiect. De cele mai multe ori, cele două sunt conisderate ca fiind interşanjabile. Cu ocazia acestei întâlniri, vom încerca să înlăturăm o astfel de confuzie şi vom înţelege mai bine motivele pentru care amuletele şi talismanele continuă să fie întrebuinţate. Fie că vorbim despre dorinţa de a ne feri de influenţe malefice (precum deochiul), fie că sperăm să atragem norocul asupra noastră, amuletele şi talismanele constituie modalităţi tradiţionale, dar încă actuale, pentru protecţie şi beneficii.

Una dintre cele mai utilizate imagini pentru amulete este hamsa sau Mâna Fatimei. Întrebuinţată în special pentru a ţine departe deochiul, această imagine are origini mai puţin cunoscute despre care vom vorbi în cadrul acestui eveniment. Vom afla cum a devenit hamsa una dintre cele mai populare amulete folosite chiar şi în vremurile actuale. Totodată, vom reconstitui evoluţia pe care a avut-o simbolul ochiului ce joacă un rol crucial pentru această amuletă. Cum a ajuns reprezentarea unei divinităţi feminine din spaţiul mesopotamian să fie o amuletă atât de apreciată în tradiţia musulmană şiită?

În discuţia noastră nu vom neglija nici spaţiul iudeo-creştin şi transformările suferite de anumite simboluri: de la gemele inscripţionate cu imaginea regelui Solomon până la talismanele norocoase cu Sfântul Gheorghe. Nu în ultimul rând, vom face referire şi la pietrele preţioase care acompaniază în anumite cazuri diferite amulete şi talismane. Care sunt proprietăţile acestor pietre şi în ce manieră contribuie ele la presupusele caracteristici ale talismanelor şi amuletelor?

Pe parcusul întâlnirii noastre, vom putea analiza câteva imagini relevante pentru subiectul avut în discuţie. Vă invităm, aşadar, la o întrevedere relaxată ce va avea loc într-un mediu agreabil.

artwork_122648573275


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!