Va invitam in 24 octombrie la o noua conferinta cu charismaticul prof. Vintila Mihailescu, din ciclul de conferinte:

O istorie la firul ierbii a României: cinci introduceri”

Cele cinci teme sint legate intre ele, dar pot fi urmarite si separat. Tema conferintei nr 4 este:  Războaiele sarmalei şi pacea de la Bruxelles a telemelei sau despre “păstrarea tradiţiilor”

Sarmalele, persane la origine şi balcanice din fire, sînt mîncarea naţională, tradiţională şi specifică, a tuturor ţărilor de la Grecia la Slovacia. Telemeaua, circum-mediteraneană, a cîştigat războiul de piaţă sub numele de feta, dat brînzei noastre strămoşeşti de însuşi Homer. Produsele tradiţionale din tîrgurile noastre recente au, adesea, doi-trei ani de la naştere. Alte tradiţii sînt însă mult mai vechi.

Dar ce înseamnă, de fapt, “tradiţii”, cînd şi cum s-au născut ele şi de ce le păstrăm ? Acestea sînt doar cîteva dintre întrebările la care va încerca să răspundă această conferinţă.

………..

Cele cinci temele abordate in cadrul ciclului in primavara/vara/toamna anului 2013, extrem de inspirat “botezate” de domnul profesor, sint:

1. Nea Piţigoi şi untura de zmeu sau despre societatea ţărănească – 18 aprilie

2. Balconiada sau despre viaţa cotidiană în comunism – 16 mai

3. Integrarea europeană a porcului sau despre tranziţie – 13 iunie

4. Războaiele sarmalei şi pacea de la Bruxelles a telemelei sau despre “păstrarea tradiţiilor” –24 oct

5. Povestea maidanezului Leuţu sau despre viitoarea ordine mondială – nov

imagine preluata de aici: