Qajari_relief

intalnirile se desfasoara luni 29, marti 30, miercuri 31 august si 1 septembrie

Va invitam la un curs de modelaj in lut sustinut de Andrei Balan, artist plastic, absolventa a Universitatii Nationale de Arte Plastice, sectia Sculptura.

La fiecare intalnire, cercetam tehnici de modelaj in lut specifice unei culturi si, cu ajutorul imaginilor, facem cate o scurta incursiune in atelierele vechilor mestesugari din Grecia, Mesopotamia, Romania si Africa. Invatam in acest fel sa observam si sa recunoastem asemanarile si diferentele dintre canoanele plastice ale fiecareia dintre culturile mentionate.

Lucram prin adaugare sau inlaturare de material, invatam sa dam mai multa expresivitate obiectelor modelate folosind metode de texturare a suprafetei prin tehnica amprentei.

Aflam si cateva notiuni teoretice despre forma, volum, proportii, compozitie, textura, stilizare, relatia dintre lumina si umbra, dintre plin si gol.

Ne vom bucura, la finalul cursului de modelaj in lut, de cel putin patru obiecte facute cu mainile noastre din acest prietenos si ascultator material.

Fiecare intalnire va avea ca tema ceramica si/ sau sculptura traditionala din patru zone diferite:

1. Mesopotamia – Studiem vechi reguli mesopotamiene de realizare a basoreliefului, un tip de sculptura ce se afla la granita dintre bidimensional si tridimensional. Aflam ce anume este un basorelief, la ce se folosea acesta si tehnicile de a obtine o lucrare reusita.

2. Grecia – Cercetam miniatura greceasca si descoperim felurite obiecte utile sau pur decorative din lut: personaje expresive, ce nu sunt mai mari de 10 centimetri, animale inspirat stilizate si obiecte gospodaresti lucrate cu mare rafinament. Inspirandu-ne din toate acestea, vom crea propria lucrare tridimensionala miniaturala.

3. Romania – Invatam sa modelam cu mana, fara ajutorul rotii olarului, vase inspirate din ceramica daco-romana. Vom obtine un frumos vas, decorat la exterior, util si rezistent pentru a putea ramane amintire intr-un colt al casei. :)

4. Africa – Avand deja destule cunostinte despre tehnicile de modelaj in lut, vom face o masca inspirata din motivele sculpturii africane.

Inscrie-te la acest atelier »