Mediafax: Muzica barocă readusă în actualitate. Strălucire,eleganţă şi ritm
 

Mediafax: Concertul “Royal Musical Journey” la Sala Radio: Muzica barocă readusă în actualitate. Strălucire,eleganţă şi ritm

Articol preluat de pe site-ul Mediafax:

Miercuri seară la Sala Radio au răsunat sonorităţile muzicii baroce, melodii scânteietoare de la Rameau la Lully, Handel, Boccherini,Vivaldi şi Bach, un public numeros asistând la concertul „Royal Musical Journey”, o călătorie muzicală regală organizată de Fundaţia Calea Victoriei.

Timp de două ore publicul bucureşten al Sălii Radio din Bucureşti s-a imersat în melodiile şi dansurile pe care în secolele XVII-XVIII le ascultau curtenii, nobilii cu titluri sau aristocraţii cu patalama de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, la curtea engleză de secol XVII, la acea dată muzica fiind deja un factor al globalizării artei, mulţi compozitori inspirându-se din specificul muzical al altor ţări spre a aduce elemente noi (Handel, Purcell, Boccherini etc).

Jean-Baptiste Lully, colegul lui Moliere la curtea Regelui Soare, a predominat în seara muzicală cu arii din „Le Bourgeois gentilhomme”, „Ballet de la Nuit”, „Ballet des Amours Deguises”, dar şi Rameau cu sclipitoarele, galantele şi armonioasele arii din opera-balet „Indiile galante”), programul concertului fiind unul extrem de bine echilibrat, ariile alternând cu dansuri, ba chiar cu părţi de concert, cum a fost magistralul Allegro, partea a III-a da Concertului pentru două viori în la minor de Antonio Vivaldi.

Motivând alegerea organizării unui astfel de eveniment pe scena Sălii Radio, Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei, instituţie culturală independentă care concepe cursuri şi evenimente culturale şi de dezvoltare personală, a declarat pentru MEDIAFAX că: „Acest concert înseamnă o completare a concertelor pe care Fundaţia Calea Victoriei le-a făcut şi în anii trecuţi. Am făcut concerte de operă, concerte concentrate dor pe muzica lui Mozart, arii celebre, concerte instrumentale. De această dată ne-am gândit să mergem puţin mai mult în trecut şi să completăm această imagine a muzicii clasice cu Barocul, să spunem începutul operei. O muzică mai puţin cunoscută la noi pe care nu o găsim foarte des în programul serilor de concerte şi pe care noi o considerăm foarte frumoasă şi cu ajutorul muzicienilor cred că putem demonstra că e o muzică extrem de actuală, de vie şi dinamică.”


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!