Descoperă universul marilor compozitori Romantici
 

Vă invităm la un nou curs propus de Radu Mihalache, muzicolog, compozitor şi muzician, de această dată pentru a explora o perioadă din istoria muzicii clasice extrem de iubită de publicul larg, pentru a înţelege atmosfera unei epoci şi sonorităţile care stau sub semnul contrastelor, al inovaţiilor, al nostalgiilor pentru un trecut (imaginar) dar şi al pasiunilor puternice născute de prezentul tumultuos.

Dacă păşeşti într-o sală de concert, aproape oricând, vei avea şansa să asculţi măcar o lucrare scrisă de un compozitor care a trăit în secolul al XIX-lea. Creaţia muzicală a perioadei Romantice este omniprezentă pe afişele tuturor filarmonicilor şi teatrelor de operă şi operetă din ţară şi din întreaga lume. Dar de ce? Din câte milenii are Istoria Muzicii, de ce părem a fi obsedaţi de un singur veac?

Poate să fie numărul impresionant de creatori celebri care au trăit în această perioadă. Faceţi un experiment – încercaţi să vă gândiţi la toţi autorii de „muzică clasică” pe care îi cunoaşteţi şi străduiţi vă să identificaţi cam câţi aparţin Romantismului: Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Liszt, Chopin, Rossini, Verdi, Wagner, Ceaikovski, Dvořák, Grieg, şi lista poate continua la nesfârşit.

Desigur, această listă poate reprezenta un motiv pentru fascinaţia noastră pentru secolul al XIX-lea. Un alt motiv ar fi că în Romantism s-au afirmat idei noi, tipologii de muzicieni şi s-au plantat germenii „mitului artistului” – figură genială, copleşită de importanţa creaţiei sale. Sau ar putea fi evoluţia instrumentelor muzicale, sau făurirea canonului muzical clasic, canon pe care îl respectăm şi în zilele noastre…

Temele celor trei întâlniri sunt următoarele:

  1. Moştenitorii lui Beethoven
  2. „What’s Opera, Doc?”
  3. Finaluri şi începuturi

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

Partener media:

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!