Zile în Provence. Saintes-Maries-de-la-Mer, Sfânta Sara şi serbările populare

Antropologia culturală şi farmecul său

Saintes-Maries-de-la-Mer (SMM) este o mică localitate din Franţa, situată pe ţărmul Mediteranei, unde fluviul Rhone îşi termină călătoria, regiunea Provenţa (Provence). Acolo putem găsi o misterioasă biserică fortificată de secol XI, construită pe locul în care se presupune că ar fi ajuns o mică ambarcaţiune venită tocmai de la Ierusalim. În ea s-ar fi aflat ilustre personaje ale religiei creştine care tocmai lua naştere: Maria Magdalena, Lazăr, Maria Salomea şi… Sara, micuţa Sara, slujitoarea acestora, cea care avea să devină mai târziu ocrotitoarea Romilor din toată Europa.

De-a lungul vremii, Saintes-Maries-de-la-Mer devine un pol de atracţie pentru pictori, actori, boema artistică şi literară a Franţei şi Europei. Van Gogh, de exemplu, era îndrăgostit de lumina şi orizontul de acolo – tablourile având ca subiect SMM stau mărturie.

Conferinţa pe care o voi susţine spune povestea unei săptămâni de „teren de cercetare”, petrecută odată cu pelerinajul şi serbările populare care se desfăşoară acum. Zile pline de bucurie şi exuberanţă populară, de muzică şi performance. Istorie, geografie, turism, călătorie, gastronomie, antropologie culturală – toate acestea şi încă ceva într-o prezentare multimedia care va deschide o poartă către lume: a Mediteranei şi a culorilor sale multiple.

Inscrie-te la acest atelier »