Tradiţii mistice din religiile lumii (20-23 august)

Întâlnirile au loc zilnic: luni 20, marţi 21, miercuri 22, joi 23 august, de la 19.00-21.00

Descoperă unele dintre cele mai fascinante tradiţii şi tehnici mistice din întreaga lume! În majoritatea religiilor, regăsim numeroase filoane mistice, o adevărată bogăţie spirituală în istoria umanităţii. Pentru că nu există o definiţie unică sau simplă a misticismului, vom căuta să înţelegem practici, credinţe şi texte care ne relevă experienţa misticilor. Un element comun acestor tradiţii este starea de extaz prin care se deschide o „poartă” spre uniunea cu divinul.

De-a lungul secolelor, unii mistici au descris procesul extatic, oferindu-ne oportunitatea să le cunoaştem şi analizăm tehnicile şi practicile. În incursiunea noastră prin curentele mistice, vom păşi pe urmele unor personaje renumite pentru experienţele lor extatice.

Vom discuta despre Sfântul Ioan al Crucii, Rumi, Plotin, Ramakrishna, Abraham Abulafia, Grigorie Palama sau Milarepa şi vom pătrunde particularităţile tradiţiilor de care aparţin aceştia. Vom înţelege de ce în unele situaţii, pentru a descrie transa mistică, este preferată formula „a fi în prezenţa divinului”, şi nu „a te uni cu divinitatea”. Totodată, vom vedea în ce măsură extazul mistic poate fi considerat o stare alterată de conştiinţă.

Structura celor patru întâlniri:

1. Discutăm despre starea de transă a şamanilor şi ritualurile mistice din cultele de mistere ale Antichităţii.

2. Vorbim despre mistica creştină: calea apofatică, isihasmul, vizionarii şi extaticii medievali, ezoterismul occidental.

3. Mistica iudaică şi mistica islamică. Cabala şi sufismului. Observăm diferenţele şi asemănările dintre cele două tradiţii.

4. În ultima întâlnire ne vom aventura în spaţiul îndepărtat al Orientului: studiem mistica hindusă şi budistă şi practicile yoga comune ambelor tradiţii.

Foto preluat de aici:

Inscrie-te la acest atelier »