Suntem ceea ce mâncăm?
 

Brillat Savarin, jurist francez de secol XIX, este creditat cu paternitatea aforismului ce stă la baza întrebării titlu, probabil unul dintre cele mai faimoase citate alături de cel care spune că gusturile nu se discută. Ca prim teoretician al gastronomiei francezul înţelege că mâncarea este centrală vieţii cotidiane, tradiţiei, culturii şi civilizaţiei vorbind despre abilităţi şi competenţe, identitate, nutriţie, plăcere, politică, societate.

Câteva secole mai târziu, prin anii ’80, cercetătorii au observat că  alimente caracteristice unor diete precum fast food/ sintetic/ sănătos/ vegetarian/ gourmet au, asociate pentru o parte dintre indivizi, trăsături de personalitate. Spre exemplu, cei care mănâncă fast food şi alimente sintetice au fost clasificaţi ca fiind conservatori din punct de vedere religios care poartă frecvent haine din poliester. Vegetarienii erau mai lesne percepuţi ca pacifişti care conduc maşini străine. Amatorii de produse gourmet au fost văzuţi ca indivizi liberali şi sofisticaţi.

Cum stau lucrurile azi? Mai sunt aceste stereotipuri valabile? Cine suntem azi între neofilie şi neofobie, asaltaţi de noi spaime şi mode alimentare care opun ‘apoteoză unui nutrient nou descoperit demonizării altuia’?

Vă invităm să discutăm despre gusturi, să ghicim “în orb”  gusturi, arome şi senzaţii, să aflăm ce funcţii îndeplineşte mâncarea pe lângă cel esenţial biologic şi să hotărâm împreună dacă ceea ce mâncăm ne defineşte sau nu.

Sursă imagine – https://en.wikipedia.org/wiki/Luncheon_of_the_Boating_Party

Acest eveniment include mini-degustare de ciocolată şi alte experienţe olfactive surpriză. :)


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!