Soarele roşu: despre memoria şi nostalgia comunismului. 30 de ani după

MOTTO: „Trecutul nu există până nu trece de tot” – Andrei Stasiuk

La treizeci de ani de la căderea regimului comunist, se înmulţesc colecţiile publice sau private care încearcă să refacă viaţa cotidiană a anilor 1970-1980. Vedem adesea filme artistice şi documentare, realizate tot atunci, pe principalele canale de televiziune, difuzate fără nicio distanţă critică. Există şi o întreagă literatură bazată pe remorarea în cheie personală a comunismului, scrisă în general de cei care au fost adolescenţi în ultimii ani ai lui Ceauşescu.

Industria publicităţii nu se lasă nici ea mai prejos. Apar periodic spoturi care fac referinţă, mai mult sau mai puţin ironic, la tendinţele de consum de atunci. Unele „branduri” comuniste au supravieţit şi sunt chiar mai mult decât au fost. Iar spaţiul virtual, Internet, conţine o cantitate uriaşă şi haotică legată de memoria şi nostalgia comunismului.

Un „soare roşu”, persistent, care nu doreşte să apună. Putem vorbi deci de o prezenţă în cheie nostalgică a comunismului? Si dacă da, care sunt mecanismele de formare, prezenţa ei în spaţiul public şi „viitorul” acesteia, pe măsură ce generaţiile care au cunoscut în mod direct comunismul se depărtează din ce în ce mai mult de acea perioadă a vieţii lor ? Conferinţa va fi urmată de o prezentare de fotografii din arhiva personală a autorului.

imagine: Andrei Terecoasă

Inscrie-te la acest atelier »