Semnificaţia viselor în viaţa noastră psihică (26 iunie şi 3 iulie)

Cursul are loc online: vineri 26 iunie şi 3 iulie.

,,Visul este uşiţa ascunsă înspre partea cea mai profundă şi mai intimă a sufletului.”

– C. G. Jung

De ce visăm? Au oare importanţă visele? Ce sens ar putea avea?

Visele ne însoţesc încă din cele mai vechi timpuri. Dacă ne uităm la miturile tuturor popoarelor, visele au reprezentat mesaje prin care zeii comunicau cu oamenii, le ghidau destinele, le transmiteau cunoaşterea…

Dacă la începuturile umanităţii în fiecare comunitate exista un om ales pentru a realiza această punte de legătura între cer şi pământ, acesta fiind vindecătorul satului (şamanul, vraciul), pe măsură ce ne-am dezvoltat au căpătat importanţă visele fiecărui om. A avut loc o schimbare, de la un sens colectiv către un sens individual.

Vă propun să privim visul personal şi să explorăm posibile semnificaţii pe care acesta le aduce în viaţa fiecăruia dintre noi, din perspectivă analitică.

La cele două întâlniri vom discuta:

• rolul viselor în menţinerea echilibrului psihic, conform cercetărilor ştiinţifice;
  • categorii de vise: vise reductive vs. vise constructive, vise compensatorii, vise repetitive, coşmarurile, vise anticipative, vise ”mari”, etc.; ”lipsa viselor”;
  • despre ce ne vorbeşte visul: cel mai adesea există un personaj principal, eroul visului, şi păţaniile lui de-a lungul nopţii conştienţei;
  • modalităţi de înţelegere a viselor, pe mai multe niveluri, de la cel personal, biografic, până la nivelul arhetipal;
  • explorarea semnificaţiei diferitelor elemente prezente în vis: cadrul, personajele, animalele, acţiunea;
  • teme des întâlnite în vise: a fi dezbrăcat, a cădea sau a zbura, casa, sexualitatea, neputinţa de a ne mişca, necunoscutul, etc.

imagine: Henri Rousseau, Visul

Înscrie-te la acest atelier »