Şcoală de vară: Filosofia Romantismului (23-27 iulie)

întâlnirile au loc zilnic: luni 23, marţi 24, miercuri 25, joi 26, vineri 27 iulie, de la 19.00-21.00

-filosofie şi artă-

Prin acest curs vă propun cinci întâlniri cu sufletul european aflat în sistolă şi diastolă. Respiraţia unei întregi culturi a fost cuprinsă de acest curent filosofico-artistic de o anvergură nemaivăzută pe bătrânul continent. Greu de definit, uşor de recunoscut, romantismul este nu este însă atât de morganatic precum pare la o primă consultare.

Influenţa romanticilor a fost şi este majoră, chiar dacă, aparent, nu a reuşit să schimbe foarte mult mai ales din modul ”ştiinţific” în care, naiv, ne-am obişnuit să privim lumea.

1. Anul 1789 – Revoluţia Franceză a contestat monarhia. Dar nu numai reprezentanţii ei şi-au găsit atunci sfârşitul. Ci, cu ei, o întreagă lume s-a scufundat în valurile istoriei. Iluminismul şi-a găsit drumul spre lume, iradiind din emblemele Raţiunii luminile cunoaşterii şi proaspăt recuceritei autonomii a individului.

2. Spirit – Natură – Istorie – Filosofia romantismului a izbucnit şi ca reacţie împotriva alienării prin violenţă. Individul a rămas autonom, dar primatul Raţiunii a fost tăgăduit. O nouă interpretare a mitului lui Faust.

3. C. G. Carus – teoretizarea subconştientului. În 1846, Carus scoate de sub tipar cartea sa – ”Psyche”. Cea de a treia întâlnire este dedicată în întregime acestei cărţi aflată la răscrucea dintre psihologie ca mitologie a sufletului şi psihologie ca ştiinţă a vieţii interioare.

4. Imaginaţia şi Raţiunea – Ce ar însemna o radiografie a cunoaşterii umane în Epoca Romantică? Ar fi o încercare de a pătrunde cu o privire ascuţită în desişul simbolic ce desparte cele două structuri ale sufletului romantic: visarea şi gândirea.

5. Enigma lui Hölderlin – Filosofia ca poezie în scrierile lui Friedrich Hölderlin.

imagine: Caspar David FriedrichWanderer above the Sea of Fog

Inscrie-te la acest atelier »