Şcoală de vară de pictură: Flori şi peisaj (2-6 iulie)

întâlnirile au loc luni 2, marţi 3, miercuri 4, joi 5, vineri 6 iulie, de la 19.00-21.00

De la Grigorescu şi Luchian până la Ghiaţă şi Steriadi, de la Şirato şi Ciucurencu până la Pacea şi Mărginean,  pictorii români au iubit imens ambele subiecte, peisaj şi flori, şi starea de bine pe care o generează .  De la peisajul rustic la cel urban, nimic nu a rămas neabordat de pictorimea română. Iar în ceea ce priveşte florile, avem un maestru de talie mondială greu de egalat: pe Luchian. Pentru că la fundaţie avem o sală de curs cu vedere spre străzi pitoreşti din vechiul Bucureşti, inspiraţia nu va fi o problemă nici pentru lecţiile la care vom lucra peisaj.

Arina Gheorghiţă, pictor şi lector experimentat, vă va explica cum se structurează un peisaj, cum se gândeşte şi cum se compune. Să nu vă sperie perspectiva: nu mai trăim în Renaştere, ci în era modernităţii, putem picta lucruri minunate în linii foarte simple.

Pentru lecţiile de peisaj, doritorii de desen direct se vor aşeza cu şevaletul lângă fereastră şi vor stiliza ceea ce se vede din unghiul lor sau, ca să le fie mai comod, vor lucra după fotografie.

Desenul se va lucra în cărbune, care e foarte  versatil, se şterge şi se reface uşor. Lectorul va ajuta la şlefuirea schiţei.  Următorul pas este ebosarea, colorarea uşoară, în tempera – un material  blând şi plăcut. Punem apoi mâna pe pasteluri şi ne dezlănţuim temperamentul şi fantezia.

Pentru întâlnirile rezervate picturii florale va exista de fiecare dată alt buchet, integrat într-o natură statică, în compania altor ghivece sau a unor flori altfel etalate.

Aflaţi de ce florile se pictează în alte etape decât peisajul şi care sunt acestea. Fondul este foarte important  si poate contribui enorm la definirea atmosferei, atunci când e bine pictat. Vom viziona şi exemple remarcabile din diferite epoci: lucrări ale unor pictori celebri.

Imagine: pictură de Ştefan Luchian, „Flori de primavara”

preluata de aici: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stefan_Luchian_-_Flori_de_primavara.jpg

Inscrie-te la acest atelier »