Proiectie film de epoca:”Visul unei nopţi de iarnă” de Jean Georgescu

Va invitam vineri 16 mai, de la 18:30, sa ne bucuram de vizionarea unui film de comedie din 1946, in eleganta Sala de Cinema a Cercului Militar National, de pe Blvd Elisabeta. INTRAREA ESTE LIBERA

Filmul lui Jean Georgescu este o adaptare după piesa lui Tudor Muşatescu din 1937, dramaturg celebru care a zugravit extrem de sugestiv societatea interbelica romaneasca. O poveste de dragoste, cu parfum de Hollywood si umor romanesc.

“Filmul ”Visul unei nopţi de iarnă” nu pare nici vechi şi nici plictisitor. Dimpotrivă. Pentru spectatorii acestui secol, povestea care ne este dată spre contemplare se prezintă cu o fermecătoare normalitate. Firescul care pluteşte în aerul acestei poveşti are o şansă serioasă să ne redeştepte gustul pentru naturaleţe.

Maria Panait, vânzătoare în magazinul de bijuterii Mon Bijou nimereşte, în ajun de Anul Nou, în casa scriitorului pe care-l admiră (si de care este indragostita in taina). Acesta o reţine să petreacă Revelionul împreună, dar sub efectul şampaniei ea adoarme şi, în lipsa gazdei, în cameră pătrunde un amic. Când se trezeşte, tânăra găseşte în buzunar un teanc de bancnote şi crede că gazda a abuzat de ea. Cu alte cuvinte, premiza unei comedii romantice, prin excelenţă, şugubeaţă. Gluma e singurul lucru serios în viaţă. Gluma şi sărăcia… spune, la un moment dat, Gogu (Mişu Fotino), tatăl Mariei şi emiţătorul celor mai savuroase ziceri pe parcursul filmului.

Bineînţeles, Visul unei nopţi de iarnă e, nu în ultimul rând, şi o invitaţie de a arunca un ochi în Bucureştiul anilor ’40, la pachet cu ocazia de a redescoperi o minunăţie de limbă românească, împânzită de franţuzisme şi vorbe de duh. Şi, ca şi cum n-ar fi de-ajuns, un foarte tânăr Radu Beligan, în rolul lui Milică.” – povesteste regizorul Vlad Trandafir, gazda serii care ne va introduce in atmosfera fimului si epocii.

Distributia filmului: George Demetru, Ana Colda, Radu Beligan, Maria Filotti, George Vraca, Florina Demion si altii.

Acest eveniment se inscrie in seria de manifestari ale Lunii Bucurestilor 2014, cu scopul de a apropia publicul larg de istoria orasului Bucuresti si de perioada interbelica.

Participare pe baza de inscriere la [email protected].

Proiectia filmului este realizata cu acordul Centrului Naţional al Cinematografiei si Arhiva Nationala de Filme.