Poveştile ca metafore ale dezvoltării de sine
 

Poveştile reuşesc să tămăduiască acolo unde raţiunea reuşeşte să vatăme. Fiind urzite pe o structură arhetipală, iar itinerariul eroului fiind croit pe o direcţie similară stadiilor dezvoltării eului, poveştile ne ajută să refacem în interiorul nostru tocmai acea totalitate pe care o pierdem din vedere odată cu înstrăinarea de sine în drumul nostru prin viaţă.

Atelierul vă propune o abordare a poveştilor ca tehnică de terapie psihosomatică, aceasta fiind întâlnită sub denumirea de metoda fabulaţiei. Această metodă a fost iniţiată şi consacrată de către Paola Santagostino, autoarea cunoscutei lucrări “Cum să te vindeci cu o poveste”. Aceasta a constatat, de-a lungul numeroaselor sale cercetări, că “rezolvarea basmului” de către pacient, prin scoaterea eroului din impas, are efecte terapeutice directe inclusiv asupra funcţionării organismului.

Tehnica fabulaţiei poate fi utilizată ca metodă de stimulare a autovindecării, de aprofundare a conştiinţei de sine şi de dezvoltare a creativităţii. Este vorba de o metodă utilizabilă de oricine, pe cont propriu, fără vreo contraindicaţie, destinată menţinerii părţii creative a minţii noastre, una care tinde să se atrofieze dacă e neglijată în favoarea exerciţiului tiranic şi exclusivist al raţiunii.

Pe lângă sensul lor vindecător, regenerator, relaxant, transformator etc., poveştile mai au şi darul de a atinge cu magia lor sufletele celor prezenţi, purtându-le către un tărâm fascinant la capătul căruia avem mai presus de toate surpriza de a ne trezi faţă în faţă cu noi înşine, cei de dincolo de măşti, de frici, de convenienţe sau cenzuri.

Vă invit să păşim împreună pe urmele poveştilor, de-a lungul unor întâlniri de curs în care vom încerca să redescoperim uimirea în faţa unei lumi pe care am uitat că o purtăm în noi – tărâmul fanteziei.

Cursul va parcurge următoarele etape:

1. Introducere. Regalitatea diurnă a conştiinţei şi simbolurile giuvaierului din măr.

2. Arhetipul umbrei şi maimuţa din sala tronului. Roluri şi farse ale tricksterului.

3. Stihiile trecutului şi enigmele salvatoare. Călătoria iniţiatică spre inconştient.

4. Alchimia cunoaşterii de sine, procesul de individuaţie şi darurile zeului. Simbolistica mandalei.

5. Chipurile eului şi povestea vindecătoare. Simboluri şi metafore din poveşti ca suport pentru viaţa cotidiană.

Testimonial: „A fost o experienţă fascinantă pentru mine, presărată cu poveşti şi simboluri, despre arhetipul spiritului care se manifestă în basme, despre cum tu poţi deveni eroul poveştii tale şi care-ţi sunt aliaţii, despre vocea sinelui şi misiunea personală. Am aflat enooorm de multe lucruri şi am realizat alte câteva despre mine.” – Postat de papurrproject.ro

 Imagine: Ilustratie originala realizata de Jozsef VassMr. Musette

Cum a fost la celelalte cursuri ale Monicăi Găitănaru: http://johannasburg.ro/calauzitorul-de-suflete-monica-daniela-gaitanaru/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!