Arome şi gusturi de Crăciun
 

Crăciunul aşa cum îl ştim astăzi este o tradiţie inventată, are o autencitate construită iniţial cu un scop şi reconstruită apoi cu fiecare nou consum al sărbătorii. Aceasta face ca poveştile despre el să capete şi mai mult mister şi să merite să îi dedicăm două ore în care să dăm ocol lumii. Călătoria noastră va fi atât orizontală, geografic, cât şi verticală, înapoi în timp.

Astăzi Crăciunul este ziua din an în care în toate casele masa trebuie să fie plină; abundenţa este căutată, dorită, chiar dacă ea poate duce uneori la abuz de Triferment sau o vizită la medic. Cu câteva sute de ani în urmă însă, puritanii ajunşi în America, conştienţi de potenţialul disturbator al excesului festiv, au interzis pur şi simplu sărbătoarea.

Mici conflicte în familie poate genera şi risalamande, o budincă de orez cu lapte şi sos de vişine îmbogăţită cu frişcă şi o migdală  pe care danezii o mănâncă în ajunul Crăciunului. Deoarece cel sau cea care găseşte migdala în farfurie primeşte un cadou, unii unchi ascund sâmburele şi se amuză privindu-i pe ceilalţi mâncând cantităţi uriaşe de budincă în căutarea premiului.

Sigur că meniul variază pe glob nu doar ca semnificaţie, ci şi în funcţie de climă – un Crăciun în Australia sau Republica Dominicană înseamnă creveţi sau homar pe grătar, iar în Japonia pentru mulţi înseamnă o găleată de aripioare picante de la KFC, comandată din timp, cu câteva luni înainte.

Bradul împodobit sau buşteanul din sobă devenit tort buche de Noel, colinde şi cadouri, mâncăruri speciale cum ar fi căsuţele de turtă dulce care-şi datorează popularitatea fraţilor Grimm şi poveştii lor despre Hansel şi Gretel – sunt toate  parte din pachetul de Crăciun universal. Vom vedea că în ciuda diferenţelor date de specificul local, Crăciunul pare astăzi cam la fel peste tot. Este vizibilă o viziune similară euro-centrică şi o implementare American-comercială.

Vă invităm să povestim cine este „de vină” şi cum Crăciunul, Carnaval la origine, a ajuns din secolul XIX încoace un festival al consumerismului. La final, ca să luăm cu noi ceva mai mult decât amintirea unor poveşti, veţi primi şi un e-book cu reţete de Crăciun din toată lumea.

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care are loc întâlnirea, evenimentul nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

foto: Nicole Michalou, pexels.com

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!