Poveşti de dragoste din Orient
 

În culegerea de poeme Dīvān-e Šams-e Tabrīzī, Rumi scria: „Am şoptit o ofertă uşor în urechea inimii tale jucăuşe/ Mi-am închis gura şi ţi-am vorbit într-o mie de feluri tăcute”.

Când ne gândim la poveştile orientale de iubire, ne vin în minte poveştile Şeherezadei sau cea a şahului Jahan şi a soţiei sale, Mumtaz Mahal.

Iubirea cunoaşte multe forme în lumea orientală, iar în cea islamică iubirea devine un subiect de meditaţie şi un mod de a explora adâncimile sufletului şi ale existenţei. Poemele de dragoste persane sunt de un misticism aparte, fiind de multe ori adresate divinului.

Vă invităm la un nou eveniment – călătorie, de data aceasta prin vechea Anatolie, alături de Kerem şi Aslı, prin Persia, cu Layla şi Majnun, până la povestea unui cântec de dragoste ce străbate Armenia, Iran, Turcia, Grecia, Azerbaijan: Sari Gelin.

Vom descoperi împreună poveşti impresionante, care au meritat din plin să rămână în memoria colectivă. Sunt poveşti ce au inspirat cântece celebre, filme, piese de teatru: „Layla”, a lui Eric Clapton, filmul Shiraz (1928), dar şi numeroase scene din miniaturile persane sau otomane.

imagine: ilustraţie de Maria Surducan


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!