Povestea Palatului Regal în perioda interbelică – Eveniment cu istoricul G. Filitti

Vă invităm în 14 martie la o nouă întâlnire cu istoricul Georgeta Filitti, la Muzeul Naţional de Artă al României, în Sala Oglinzilor, să aflăm povestea acestui palat grandios. Împreună cu doamna Filitti vom urmări cele mai importante momente ale vieţii la Palatul regal din Bucureşti, în răstimpul 1920-1940.

Clădire simbolică pentru statalitatea noastră, Palatul regal din Bucureşti suferă transformări esenţiale după Primul Război Mondial. Odată eliberată capitala de sub ocupaţia germană, familia regală revine în această reşedinţă care, înciuda somptuozităţii a rămas,  pentru mai toţi membrii ei „palatul din oraş”. Ei au continuat să privilegieze Cotrocenii, Scroviştea, Copăcenii şi bineînţeles Sinaia.

În decembrie 1926 palatul cade pradă focului. Restaurarea a generat discuţii nesfârşite. La început, au fost intervenţiile categorice ale Reginei Maria, care dorea o clădire în stil  Adams  – cum a şi ieşit până la urmă. Apoi, în 1930 se produce restauraţia: prinţul Carol se întoarce din exil, îşi detronează fiul şi se proclamă rege sub numele de Carol al II-lea. Autoritar peste măsură, în toţi cei 10 ani de domnie, el şi-a manifestat şi aici vrerea: i-a demis pe membrii echipei de arhitecţi şi constructori (N. Nenciulescu, N. Ghica Budeşti, E. Prager) şi i-a înlocuit cu A. Lorenz, comiliton din exilul său parizian. 41 de firme şi 25 de sculptori şi pictori vor participa la refacerea palatului.

Palatul a fost inaugurat de Anul Nou 1935, cu mare fast. Alături de Regele Carol al II-lea stătea Regina Maria, deşi relaţiile lor erau mai mult decât reci.

Marmură de Ruşchiţa, de Siena şi Carrara, piatră de Comblanchien pentru pardoseli, lăcătuşerie de la firma pariziană Fontain, mobilier Chippendale, nenumărate tablouri (între care cel al Regelui Carol al II-lea de Philip Laszo), fresce, plafoane pictate, lambriuri din lemn de lămâi, vitrine de acaju, un teatru particular, adecvat şi proiecţiilor cinematografice, 16 apartamente pentru musafiri – toate evocă o realizare excepţională. Ambiţia pentru ilustrarea prestigiului monarhiei române s-a îngemănat cu trufia nemăsurată a Regelui Carol al II-lea.

La finalul evenimentului, participanţii vor avea ocazia să viziteze Galeria de Artă Europeană, ce cuprinde cea mai importantă colecţie de acest fel din România. La baza sa a stat colecţia regelui Carol I, căreia i s-au adăugat în timp lucrări din colecţiile Ioan şi dr. Nicolae Kalinderu, Toma Stelian, Anastasie Simu, Al. Saint-Georges, ca şi din vechea Pinacotecă a Municipiului Bucureşti. (info şi foto jos preluate de aici: https://bit.ly/2Hb69Wk)

Înscrie-te la acest atelier »