Povestea ceaiului verde – Eveniment cu degustare

Ce este la urma urmei ceaiul? Ce este ceaiul verde? Care sunt virtuţile lui medicinale? Ce tipuri de ceai există? Unde şi cum se cultivă? Cum se prepară şi cum se serveşte? Şi, dacă tot am ajuns aici, cum se recunoaşte, alege şi cumpără un ceai verde bun?

Vă propunem un atelier unde veţi putea afla răspunsul la acest fel de întrebări. Veţi putea pune propriile întrebări şi, în final,veţi putea prepara şi degusta un bol de ceai verde, pentru a aprecia gustul şi calităţile unui ceai bun.

Dacă nu se întâmpla, cu mii de ani în urmă, ca băutorul de ceai, delectându-se cu gustul licorii trimise de zei, să observe în timp tot felul de efecte terapeutice şi tămăduitoare asupra trupului şi asupra minţii, dacă curiozitatea unora nu ar fi dus la observaţii, la studii, la experimente, la confirmări, ceaiul ar fi rămas probabil doar atât: o băutură plăcută. Perfect! Dar nu a fost aşa. Ceaiul, ca plantă, are efecte medicinale. O parte din istoria şi faima lui se datorează tocmai acestor proprietăţi.

În întâlnirile noastre cu membrii asociaţiei Chadō Urasenke Tankōkai Romania – Luminiş, un grup de oameni curioşi şi perseverenţi care studiază şi practică această ceremonie, am făcut cunoştinţă de-a lungul timpului cu diversele elemente ale Chanoyū –  ceremonia japoneză a ceaiului. Am discutat despre ceremonie ca imperiu al simţurilor şi a sensibilităţii artistice, despre principiile de etică şi estetică care învăluie filozofia acestui ritual, despre Zen, sursa acestei filozofii. Am discutat despre sinergia dintre artă şi meşteşuguri, despre efemer şi dorinţa de simplicitate elegantă.

Nu am discutat însă despre eroul involuntar al acestei tradiţii, în lipsa căruia ceremonia îşi pierde sensul: ceaiul verde. E momentul să o facem: sâmbătă, pe 5 octombrie, la 11.00, sensei Gabriel Sōga Căciulă ne povesteşte despre această băutură specială şi ne oferă ocazia să gustăm un bol de ceai preparat după ritualul japonez.

Imagine preluată de aici – https://unsplash.com/search/photos/tea-ceremony

Inscrie-te la acest atelier »