Portrete şi idei din Renaştere
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un nou curs cu Mario Barangea, unul dintre cei mai apreciaţi lectori ai fundaţiei. Doctorand al Facultăţii de Filosofie – Universitatea din Bucureşti, deţine un master în Studii Religioase (Tradiţii si Texte) – Universitatea din Bucureşti, un Master în Filosofie – Universitatea din Bucureşti, este licenţiat în Filosofie – Universitatea din Bucureşti, student în prezent la Istoria Artei, Universitatea din Bucureşti.

Acest nou modul din seria despre istoria & filosofia culturii europene propune o apropiere de câteva idei generate sau continuate de către elitele Renaşterii. E o perioadă frământată din istoria Europei, cu nenumărate disensiuni, dar dublată de un avânt extraordinar în ordinea cunoaşterii.

Nu doresc neapărat să ilustrez contraste, ci mai degrabă consensuri. Iar principalul acord cu privire la Renaştere este că revitalizează cultura Europei la momentul oportun, scoţând din uitare sau marginalizare scrieri ale Antichităţii clasice şi idei de o bogăţie uimitoare.

1. Influenţa bizantinilor – Ne apropiem de atmosfera conciliului de la Ferrara-Florenţa şi, în acest context, urmărim emigraţia cărturarilor bizantini în peninsula italică. Prezenţa bizantinilor e un element cheie, un declanşator pentru profunda transformare intelectuală numită Renaştere.

2. Umanismul italian – Încercăm să surprindem caracteristicile umanismului renascentist examinând două axe: una spaţială/geografică: antinomia Padova-Florenţa şi alta temporală: de la devoţiunea lui Petrarca la retorismul literelor florentine.

3. Contemplaţiile lui Rafael – Pentru că nu putem trece nicicum peste arta renascentistă, vă propun să admirăm împreună sensurile spirituale ale câtorva dintre picturile lui Rafael. Se va desfăşura astfel în faţa noastră imaginea complexă a unei teologii solare şi delicate.

4. Explorări în macrocosmos – Despre separarea astronomiei de astrologie. Trecerea de la antropocentric/geocentric la heliocentric: o scurtă istorie a deplasării centrului. Dar, mai ales, a efectelor acestui lucru.

5. Explorări în microcosmos – Odată cu Marsilio Ficino, dar nu doar datorită lui, au reintrat în circuitul intelectual autorii hermetici. Ezoterismul a reprezentat o parte însemnată a explorărilor renascentiste, de data asta în misteriosul microcosmos uman. Acest ezoterism occidental nu poate fi respins prin necunoaştere. Substanţialitatea lui trebuie scoasă la iveală pentru a întregi astfel ansamblul unicei forma mentis care a fost Renaşterea.

Imagine sus – Bacchus şi Ariadne (1520-1523) de Titian.

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!