Parfumul românesc în zece poveşti
 

O istorie subiectivă a parfumului în România cu Puşa Năstase/

Va invităm la o întâlnire despre istoria parfumului în România, plecând de la perioada imediat după Războiul de Independenţa şi până în zilele noastre. Austrieci aventurieri, evrei creatori de branduri autohtone şi unguri antreprenori ilustrează  acest periplu.

Istoria parfumurilor asociate cu Casă Regală a României precum şi a altor parfumuri celebre este adusă la lumină. 

Vom intră în farmaciile unde spiţerii vindeau apă de colonie în sticle pentru toate buzunarele. Ne vom plimba prin templele luxului interbelic şi vom discuta despre statutul femeilor cărora le erau destinate parfumurile vremii. Vom vorbi despre mărirea şi decăderea brandurilor româneşti din perioada comunistă şi despre istoria oamenilor din spatele acestor branduri. Vom trece în revista casele de parfumerie contemporane dar şi pe românii care au ceva de spus în această industrie globală.

Va fi o seară de poveşti adevărate dar şi o ocazie de a vorbi de produsele folosite de mulţi dintre noi în trecut dar şi despre care sunt tendinţele momentului.

Am studiat Dreptul la Universitatea din Bucureşti, după care a făcut un masterat la Budapesta şi un doctorat la Bristol, în Marea Britanie.  În tot timpul acesta am colecţionat parfumuri, un hobby destul de nepotrivit pentru cei cu o viaţă nomadă. Nu m-am gândit la asta până când trimisul unei firme de relocare venit să estimeze de câte cutii e nevoie să ne mute a rămas mut la vederea sutelor de sticluţe care trebuiau împachetate separat şi mi-a spus: doamna, am crezut că le-am văzut pe toate în 20 ani de când fac asta dar m-am înşelat!

De tot atâţia ani studiez din pură pasiune cam tot ce are de a face cu industria parfumurilor, de la istoria ingredientelor, la evoluţia modei parfumurilor şi mirosurilor în diverse epoci, şi al rolului jucat de colonialism în industrie. Le datorez mult câtorva maeştri care au împărtăşit cu generozitate din cunoştinţele lor şi mai ales lui Octavian Sever Coifan, un mare connaisseur şi educator respectat de creatorii de parfumuri din toată lumea.

Curiozitatea m-a făcut să merg şi la cursul de parfumerie naturală în Italia cu Abdes Salaam Attar, un maestru capricios si sever care adună la fiecare câţiva ani un grup unic de  excentrici îndrăgostiţi de parfumerie şi dornici să îi pătrundă tainele. M-am îndrăgostit de parfumeria naturală şi am început să o practic sub brandul Mirabilis, inspirat de Aqua Mirabilis, acel elixir al tinereţii făcut pentru regina Elisabeta a Ungariei în secolul XIV şi considerat a fi primul parfum documentat istoric.

 

 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!