O călătorie imaginară în Veneţia lui Giacomo Casanova. Carnaval, fast şi seducţie

Evenimentul are loc online.

Punte între Orient şi Occident, fastuoasă, plină de străduţe întortocheate, palate şi grădini secrete, ameninţată de ape şi de pericole de tot felul, Veneţia ne fascinează şi ne îndeamnă să ne lăsăm seduşi de o moştenire culturală unică. Dogi, curteni, pictori, curtezane şi aventurieri şi-au pus amprenta asupra cetăţii din lagune. Picturi şi palate păstrează memoria gloriei şi decăderii lor.

Carnavalul, considerat parte integrantă a istoriei şi civilizaţiei veneţiene, şi-a făcut apariţia în Evul Mediu, el fiind celebrat înaintea postului Paştelui.  Nenumăratele serbări din această perioadă transformau piaţa San Marco şi palatele marilor familii veneţiene în  splendori pentru călătorii timpului. Dogii proclamau puterea şi strălucirea republicii şi reuşeau să îi reunească pe toţi veneţienii în jurul unor simboluri politice comune.

Carnavalul simboliza şi o abolire, chiar dacă simbolică, a structurilor sociale. Sub adăpostul măştilor, toţi veneţienii se bucurau de distracţii mai mult sau mai puţin rafinate. Aristocraţii se pierdeau în mulţime, iar curtezanele puteau trece drept prea cinstite doamne.

Simbolul unei lumi bogate, strălucitoare şi care nu se fereşte să guste din plăcerile vieţii, carnavalul avea să îşi găsească consacrarea ultimă în secolul al XVIII-lea, atunci când libertinul Casanova, omul nenumăratelor măşti, părea să îşi trăiască viaţa într-o celebrare perpetuă.

La începutul lunii aprilie, vă invit la un eveniment online dedicat gloriei Serinissimei. Ne vom delecta cu istoria unor monumente şi  opere de artă celebre. Pe drumul nostru, călăuze ne vor fi Lorenzo Lotto, Veronese, Pietro Longhi sau memoriile lui Casanova. Cu ajutorul lor vom descoperi simbolistica măştilor şi povestea minunatelor curtezane.

foto: pexels.com

Înscrie-te la acest atelier »