Monica Daniela Găitănaru
 

“Cine sunt eu?”

Aceasta este întrebarea căreia îi datorez întregul meu parcurs profesional, prilejul tuturor căutărilor şi travaliilor mele. Datorită ei am pornit pe calea explorării de sine în urmă cu mulţi ani. Acestei întrebări şi fidelităţii faţă de toate zonele spre care m-a călăuzit de-a lungul vremii, le datorez tot ce am ajuns să înţeleg, să cunosc şi să ofer mai departe. Ea a fost ancora care m-a purtat spre adâncurile cele mai tainice ale sufletului uman.

Lucurile pe care le-am descoprit contemplând acest orizont misterios, mi-au transformat călătoria în pelerinaj, iar eu am devenit din simplu căutător de sensuri, un slujitor al sufletului omenesc. Am învăţat că nu există fatalităţi în legătură cu sufletul uman. Dacă reuşeşti să îl priveşti cu respectul cuvenit unui miracol, minunile nu întârzie să apară. Iar aceste minuni la care asişti din rolul de însoţitor (terapeut sau trainer), te transformă şi pe tine ca om. Îţi întăresc credinţa şi smerenia. Te învaţă discreţia de a te apropia cu blândeţe, fără grabă, fără teamă şi fără dorinţă de nevăzutul din celălalt. Te învaţă răbdarea de a te alinia la ritmul intern al celuilalt. Contactul cu sufletul celuilalt te învaţă să te purifici de tine, aşa cum credincioşii se purifică înainte de a intra în templu. Fără o conştientizare autentică a cine sunt eu, ispita de a proiecta pe celălalt propriile mele conţinuturi interioare pluteşte în aer.

Privirea care se transformă în contemplare (aducere în templu) aduce daruri nebănuite şi celui privit, dar şi privitorului. Pentru toate darurile pe care mi-a fost îngăduit să le primesc pe această cale de-a lungul timpului, mă simt profund recunoscătoare şi binecuvântată. Ele sunt mărturii şi roade ale miracolului ce se află în OM.

Din dorinţa de a onora principalele „fântâni” din care sufletul meu s-a adăpat pentru a fi cel ce este astăzi, voi reda pe scurt reperele majore ale traiectoriei mele profesionale:

 • în 2004 am absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti.
 • în 2006 am absolvit Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales.
 • în 2008 mi-am început analiza personală pe care o continui până în ziua de astăzi, având la activ sute de ore de lucru cu propriile vise, răni, complexe, dar şi resurse. :)
 • în 2009 mi-am început activitatea de trainer şi facilitator de ateliere pe zona de dezvoltare personală, facilitând până în prezent zeci de astfel de ateliere pe o largă paletă de teme. Acestă ramură a activităţii mele profesionale mi-a adus numeroase satisfacţii şi revelaţii în lucrul cu oameni din zone foarte diverse.
 • în 2011 am absolvit formarea de tip masteral a Asociaţiei Române de Psihoterapie Analitică, formare în care s-au aşezat bazele fundamentale ale practicii mele ulterioare şi prezente. Lucrarea de disertaţie pe care am susţinut-o la finalul acestei formări a avut titlul „Ipostaze ale feminităţii din perspectiva complexului matern”.
 • în 2012 mi-am obţinut dreptul de liberă practică în psihoterapie, am devenit membru al Asociaţiei Române de Psihoterapie Analitică şi al Colegiului Psihologilor din România. Tot atunci mi-am început practica personală în psihoterapie sub supervizare.
 • între 2012 şi 2013 am participat la un program de voluntariat pentru copiii din comunităţi vulnerabile folosind metoda terapeutică Sandwork, sub coordonarea Evei Pattis Zoja (fondatoarea acestei metode). Aceast tip de proces terapeutic a avut un impact profund asupra mea.
 • din 2013 mi-am început formarea în metoda terapeutică Referenţialul Arhetipurilor Personale (RAP), coordonată de creatorul acesteia, filosoful, scriitorul şi psihoterapeutul Georges Colleiul. Această metodă mi-a facilitat una dintre cele mai semnificative călătorii în universul fascinant al simbolurilor, arhetipurilor şi mitologiei. În 2015 am fost numită Vicepreşedinte al Asociaţiei Referenţialul Arhetipurilor Personale, instituţie ce organizează şi coordonează formarea în România în această formă de terapie. În prezent, activez alături de colega mea, Corina Pîrşean, ca practician oficial al acestei metode în Romania şi ca formator în partea de iniţiere a metodei RAP.
 • din 2015 am început să lucrez cu metoda „Authentic Movement”, sub minunata coordonare a Antonellei Adorisio. Acest tip proces crează o rezonanţă extrem de specială în sufletul meu, întrucât deschide un spaţiu cu adevărat sacru de explorare a inconştientului, folosind ca instrument terapeutic propriul corp.
 • în iunie 2016 mi-am finalizat formarea în Psihoterapie prin Dans şi Mişcare, prin intermediul căreia am cunoscut profesori şi terapeuţi de renume internaţional ai acestui domeniu. Interacţiunea cu mulţi dintre aceştia, dar şi lucrul în grup au constituit o experienţă profund terapeutică, inspiratoare şi revelatorie pentru mine.
 • în octombrie 2016 am avut bucuria să experimentez personal ceva ce contemplasem de multă vreme de la distanţă – dansul dervişilor rotitori. După această experienţă pot spune că acest dans se înscrie cu siguranţă pe lista acelor practici care au darul de a trezi în sufletul meu fiorul sentimentului de regăsire a unei părţi extrem de familiare şi dragi a fiinţei mele.
 • în momentul de faţă, cuptorul sufletului meu este plin de noi proiecte care se află în curs de coacere şi pe care aştept cu bucurie să vi le împărtăşesc atunci când vor reuşi să treacă pragul dintre vis şi realitate. :)

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!