Nu este un secret că a fi adolescent poate fi greu. Corpul tău se schimbă, încerci să-ţi dai seama cine eşti şi ce îţi doreşti în viaţă şi te confrunţi cu tot felul de presiuni şi aşteptări de la şcoală, familie şi societate. Nu este de mirare că mulţi dintre voi se luptă cu stresul, anxietatea şi o minte plină de viteză care pur şi simplu nu se concentrează.
Este important să îţi spun că nu eşti singur în asta. Fiecare adolescent trece prin provocări similare şi există modalităţi de a le face faţă şi de a găsi pace interioară. Meditaţia este un astfel de mod. Este o practică simplă, dovedită, care te poate ajuta să îţi calmezi mintea, să-ţi gestionezi emoţiile şi să găsesti un sentiment de echilibru în viaţa ta.
Meditaţia nu înseamnă să scapi de problemele tale sau să te prefaci că nu există. Este vorba despre a le înfrunta direct, cu mintea limpede şi calmă. Este vorba despre a învăţa să fii prezent şi conştient Aici şi Acum, mai degrabă decât să fii prins în ciclul nesfârşit de îngrijorare, stres şi distragere care afectează atât de des mintea unui tânăr.
Dacă esti gata să faci o pauză din haos şi să găsesti puţină pace interioară, meditaţia ar putea fi exact ceea ce cauţi. Vom practica împreună diverse tehnici de meditaţii fie ghidate, posturale, dinamice, cu sunete, cu afirmaţii şi altele, ca să ne putem alege cea mai potrivită practică cu care să fim confortabili şi să ne fie cu uşurinţă, fără efort, cum spun de obicei: maxim de rezultate cu minim de efort!
De ce meditaţia este bună în special pentru adolescenţi?
În timpul adolescenţei, lobul frontal al creierului – care ajută la luarea deciziilor bune – nu comunică întotdeauna bine cu amigdala, care răspunde imediat şi instinctiv la factorii declanşatori. Amigdala (din creier) face parte din mecanismul nostru de supravieţuire. Întotdeauna se uită la ceea ce ne va răni şi poate fi mai reactivă la stres. La vârsta adolescenţei, calea din creier între amigdală şi lobul frontal nu este la fel de puternică ca la maturitate. Studiile spun că, prin meditaţie, creierul se va reconecta, devine mai receptiv şi mai puţin reactiv.
Alte beneficii ale meditaţiei pentru adolescenţi
- Reducerea stresului – Meditaţia regulată ajută la atenuarea stresului prin promovarea relaxării şi a unui sentiment de calm, permiţând adolescenţilor să facă faţă mai eficient presiunilor vieţii.
- Concentrare sporită şi îmbunătăţirea funcţiei cognitive – Meditaţia îmbunătăţeşte concentrarea, memoria şi abilităţile de rezolvare a problemelor, ajutând adolescenţii să exceleze din punct de vedere academic şi personal.
- Inteligenţa emoţională – Practicile de mindfulness si meditaţie cultivă conştiinţa de sine şi reglarea emoţională, permiţând adolescenţilor să-şi gestioneze mai bine emoţiile şi să dezvolte empatia faţă de ceilalţi.
- Somn îmbunătăţit – Meditaţia încurajează relaxarea şi o conexiune mai puternică minte-corp, îmbunătăţind calitatea somnului şi sănătatea fizică generală.
- Creşterea stimei de sine şi a încrederii în sine – Pe măsură ce adolescenţii îşi dezvoltă o mai mare conştiinţă de sine şi o reglare emoţională prin meditaţie, ei experimentează adesea o stimă de sine sporită şi încredere în abilităţile lor.
- Conştientizarea momentului prezent – Meditaţia încurajează concentrarea asupra momentului prezent, ajutând adolescenţii să elibereze anxietăţile din trecut sau din viitor.
- Dezvoltarea rezilienţei si a unui stil de viaţă mai sănătos şi mai armonios.
Mesajul nostru pentru toţi adulţii responsabili
În fiecare zi, adolescenţii se confruntă cu o multitme de lupte emoţionale şi mentale, în special pe măsură ce navighează într-o lume din ce în ce mai complexă, influenţată de factori precum reţelele sociale, presiunile academice, dinamica familiei şi nu numai. La greutatea acestor presiuni constante se adaugă dezvoltarea încă în curs a capacităţii adolescentului tău de a-şi regla emoţiile, de a gestiona stresul şi de a echilibra responsabilităţile.
Majoritatea „comportamentelor de risc ale adolescenţilor” care contribuie la problemele lor de sănătate, provin din încercările tinerilor de a face faţă stresului.
Ca adult căruia îi pasă de adolescenţi, am înţeles că este important să le fiu alaturi şi să-i însoţesc şi ghidez prin practică către modalităţi mai sănătoase de a face faţă stresului.
Reducerea Stresului bazată pe Concentrare, Meditaţie, Mindfulness sau alte tehnici care antrenează mintea, este demonstrată de numeroase studii.
Potrivit unei lucrări din 2010 publicate de National Institutes of Health, cercetătorii au descoperit că practicarea atenţiei prin meditaţie a schimbat de fapt concentraţia de materie cenuşie a creierului. Cele mai mari creşteri ale concentraţiei de materie din creier au fost observate în zonele creierului responsabile de reglarea emoţională, luarea perspectivei şi procesele de învăţare, toate abilităţi extrem de critice. Această teorie a fost întărită de un alt studiu realizat de Harvard Medical School, care a arătat că nu numai că meditaţia a crescut acele zone ale creierului, dar a redus şi dimensiunea amigdalei creierului, centrul fricii şi stresului.
Antrenarea atenţiei adolescenţilor este una dintre cele mai pline de satisfacţii ocupatii pe care le pot avea pentru că le aduce beneficii pe termen lung şi le dezvoltă mintea. Capacitatea de a practica concentrarea, meditaţia sau mindfulness este una dintre cele mai valoroase abilităţi pe care orice adolescent sau tânăr adult le poate dezvolta.
Scopul practicării diverselor metode de meditaţie nu este să nu mai avem gânduri, pentru că mintea gândeşte mereu. Este ca atunci când mergi pe bicicletă pe lângă tot felul de lucruri, nu te opreşti şi te uiţi la tot ce se întâmplă. Esti concentrat pentru a rămâne pe potecă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru meditaţie. Unele gânduri îţi vor atrage atenţia în timp ce meditezi, iar altele nu. Când ceva se întâmplă, observă şi apoi redirecţionează atenţia către obiectul sau tema concentrării.
Sursă foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1525852/