Mindfulness: Introducere în arta de a trăi conştient
 

“Dacă doar stai şi observi, vei vedea cât de neliniştită este mintea ta. Dacă încerci să o linişteşti, o să fie şi mai neliniştită dar în timp se va linişti şi când se va linişti vei putea auzi lucruri şi mai subtile. Şi în acel moment, intuiţia ta va începe să înflorească, iar tu începi să vezi lucrurile mai clar şi să trăieşti mai mult în prezent. Mintea nu face decât să încetinească, iar tu vezi cum ţi se întinde nemăsurat, în faţa ochilor, momentul prezent. Vezi mult mai mult decât puteai vedea înainte.” Steve Jobs

Starea de pace nu poate fi obţinută în lumea exterioară atât timp cât nu o găsim mai întâi în interiorul nostru. Pornind de la această premiză, te invităm să descoperi un nou mod de viaţă bazat pe practica Mindfulness, o artă de a trăi conştient, în armonie cu tine şi cu lumea exterioară.

Deşi originile sale se pierd în trecutul a mai bine de 2000 de ani, metoda Mindfulness a devenit cunoscută în cultura occidentală abia în ultimii 30 de ani, odată cu demonstrarea ştiinţifică a  beneficiilor sale. La ora actuală este folosită în spitale, armată şi penitenciare ca tehnică de reducere a stresului, de lucru cu dependenţele, cu stările de depresie şi anxietate, iar în şcoli şi companii ca metodă de creştere a creativităţii şi productivităţii, de dezvoltare a rezilienţei şi a inteligenţelor socială şi emoţională.

În octombrie 2015 Parlamentul Britanic a făcut public raportul despre integrarea Mindfulness în sănătate, educatie, mediul corporatist şi sistemul judiciar, devenind astfel prima ţară care adoptă un program de Mindfulness la nivel guvernamental.

Practica Mindfulness te învaţă să observi senzaţiile fizice şi procesele mentale, cu scopul de a trăi total în momentul prezent, fără filtrele obişnuite ale conceptelor, prejudecăţilor, aşteptărilor sau presupunerilor culturale – pe cât posibil, fără “povestea” proprie despre ceea ce experimentezi în realitate.

Pe parcursul celor cinci întâlniri vom descoperi:

1. Ce înseamnă practica Mindfulness şi care sunt beneficiile introducerii sale în viaţa noastră?

Studiile din prezent arată că exersarea practicilor de Mindfulness are efect benefic asupta tuturor aspectelor vieţii – corpul, mintea, sănătatea fizică, starea de bine emoţională, mentală, fizică şi spirituală. Vom începe călătoria prin concentrarea pe respiraţie şi pe cele cinci simţuri.

2. Conectarea cu corpul.

Prin observarea atentă a senzaţiilor fizice, ne vom apropia mai mult de corpul nostru şi vom fi capabili să descifrăm semnalele pe care ni le trimite permanent. Vom reduce, astfel, starea de stres si vom permite puterii de autovindecare să se manifeste în mod natural.

3. Observarea interacţiunii dintre gânduri şi emoţii.

Ne vom antrena să ne observăm gândurile şi emoţiile şi felul în care acestea ne influenţează permanent. Vom găsi modalităţi noi de a ne raporta la stările noastre interioare, fără să ne mai ataşăm de ele sau le respingem. Vom dezvolta abilitatea de a face un pas înapoi şi de a alege răspunsul conştient în locul reacţiei automate.

4. Întâmpinarea cu prezenţă a situaţiilor dificile.

Multe dintre problemele vieţii se rezolvă de la sine, dar pe altele este nevoie să le privim în faţă dintr-o stare de deschidere interioară, cu curiozitate şi compasiune. Cultivarea acceptării de sine, inclusiv cu aşa zisele “slăbiciuni” şi  “eşecuri”, este cheia supremă a descoperirii păcii interioare şi exterioare în această lume în continuă schimbare.

5. Mindfulness în viaţa de zi cu zi.

Vom experimenta ieşirea de pe „pilotul automat”, renunţarea la multitasking şi concentrarea atenţiei pe fiecare sarcină a zilei, fie ea plăcută sau mai puţin plăcută. Duşul, mâncatul, curăţenia, condusul maşinii, absolut orice activitate poate fi folosită pentru a ne ancora în momentul prezent şi a trăi cu prospeţime şi noutate fiecare secundă al vieţii.

Conceptul de Mindfulness este în primul rând o practică, de aceea, este nevoie de exerciţiu susţinut pentru a reuşi să îţi transformi într-adevăr viaţa cu ajutorul său.

Pe lângă recomandările teoretice şi discuţiile de grup, în cadrul sesiunilor noastre punem accent în primul rând pe partea aplicativă. Astfel, cursul de iniţiere în Mindfulness te va învăţa cum să pui în practică arta de a trăi conştient. Între sesiunile de lucru, vei primi recomandări de exerciţii sau teme pentru acasă. :)

Ce vei dobândi la finalul cursului?

– o serie de tehnici si exerciţii pe le vei putea folosi în situaţiile dificile sau atunci când ai nevoie să te relaxezi şi să te conectezi cu starea de linişte din interiorul tău;

– o perspectivă nouă asupra a ceea ce înseamnă o viaţă trăită în mod conştient, cu mai multă productivitate, empatie, creativitate, prezenţă şi bucurie.

Testimonial: “Cursul mi-a adus linişte şi bucuria de a conştientiza lucrurile bune din viaţa mea pe care nu le mai observam. M-a ajutat să descopăr lucruri noi despre mine şi să fiu mai atentă la ce simt.” (A.S.)

Imagine preluata de aici:

https://www.pexels.com/photo/person-woman-summer-girl-1613/

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!