Mari capodopere ale Arhitecturii (20-24 iulie)

Cursul are loc online. Întâlnirile au loc zilnic: luni 20, marţi 21, miercuri 22, joi 23, vineri 24 iulie, de la 19.00-21.00.

Pe tot globul se află edificii care, pe lângă faptul că au rezistat testului timpului, au o personalitate ce a modelat oraşele sau peisajele în care sunt amplasate şi atrag anual nenumăraţi curioşi.

Acestea sunt exemple de concepte arhitecturale atemporale şi design durabil care îmbogăţesc patrimoniul cultural uman.  Vă invităm într-o călătorie prin întreaga lume în care să vă familiarizaţi cu câteva dintre aceste clădiri, prezentate în contextul culturii diverse din care fac parte şi a valorilor estetice, politice sau religioase pe care le exprimă.

La cele cinci întâlniri ale cursului  vom vorbi despre:

1. Construcţii ce s-au născut datorită credinţei umane într-o forţă superioară. Aşa cum credinţa modelează cursul vieţii umane, a modelat şi forma, organizarea, elementele decorative ale edificiilor ce i-au fost dedicate, pentru a exprima prin simboluri, principiile şi crezurile proprii.  Fiecare dintre aceste clădiri devine o poveste vizuală a credinţei sau un drum spiritual iniţiatic parcurs de către vizitator.

Diversitatea credinţelor la nivel global a lăsat moştenire o varietate formală a monumentelor religioase, printre care se găsesc, de exemplu, Partenonul, catedrala Sfânta Sofia, bisericile sculptate din Lalibela, moscheea Cordoba sau templul Angkor Wat.

2. În a doua întâlnire vom explora poveştile unor construcţii care sunt o mărturie a poziţiei omului în faţa efemerităţii sale de-a lungul civilizaţiei. Tristeţea şi respectul faţă de cei plecaţi au dus la conceperea unor monumente precum piramidele din Giza,  mormântul primului împărat al dinastiei Qin, Taj Mahal, mausoleul Shah Cheragh din Shiraz,  catacombele romane sau pariziene.

3 şi 4. Ne familiarizăm cu situri şi monumente ce reflectă diferite principii şi concepte de locuire, stiluri de viaţă manifestate la nivelul grupului social – cum ar fi Catal Huyuk, agora din Atena, Pompei, Carcassonne, Teotihuacan, Varanasi –  sau la nivel individual, cum ar fi casa Batllo, casa Mila, „Casa de la cascadă”, „Casa de sticlă” sau vila Savoye.

5. La ultima întâlnire, vom vizualiza construcţii publice sau născute dintr-un elan de impunere politică, socială sau economică, precum Alhambra, palatul Topkapi, palatul Versailles, El Escorial, Rockefeller Center, Empire State Building sau Muzeul Guggenheim din New York.

foto:  Alain Bonnardeaux, unsplash.com

Cumpără »