Limbajul non-verbal şi vocea în comunicare

Ce faci atunci când eşti într-o ţară străină, vrei să ceri indicaţii de orientare şi nu reuşeşti să stabileşti o comunicare verbală cu interlocutorul, deoarece nu vorbiţi aceeaşi limbă? Apelezi la gesturi şi intenţii, căutând să stabileşti o comunicare lipsită de cuvinte. Acesta este limbajul non-verbal, limbajul universal. Exemplul dat este unul dintre rarele cazuri în care apelăm conştient la limbajul non-verbal, în general, îl folosim fără să ne dăm seama.

Acest limbaj este folosit în mod automat în viaţa de zi cu zi, prin unitatea corp-voce. Ne poate ajuta, dacă ajungem să-l conştientizăm, sau ne poate împiedica să ne facem înţeleşi.

De cele mai multe ori nu ne încredem în cuvânt, ci în acţiuni. Acţiunea este realizată cu ajutorul corpului. Corpul este expresia liberă e emoţiei şi a stărilor. Natura noastră instinctivă sesizează această traducere a emoţiilor prin gesturi, mimică şi poziţie corporală.

Expresia corporală este unealta noastră cea mai de preţ. Şi ca orice unealtă, trebuie şlefuită, curăţată de rugină, mânuită cu încredere de noi, ca să o putem folosi la capacitatea ei maximă. Odată cu aprofundarea cunoaşterii limbajului corporal, vom putea transmite mesajul dorit, clar şi precis, astfel încât să ne susţină intenţiile. Prin autocunoaştere, reuşim să stăpânim ce transmitem celorlalţi despre noi şi planurile pe care le avem.

Cursul pe care ţi-l propunem te ajută să înţelegi felul în care corpul tău comunică: expresia corporală, gestul, emoţia, mimica şi intenţia în legătură directă cu vocea şi cuvintele. Prin exerciţii capeţi control asupra expresiei tale corporale şi îţi îmbunătăţeşti încrederea în sine.

Iată ce vei face la acest curs:

• Exerciţii practice de conştientizare a corpului
  • Exerciţii de conştientizare corp-spaţiu-timp
  • Exerciţii care pot fi folosite în dezvoltarea imaginaţiei
  • Exerciţii de identificare a statutului socioprofesional
  • Să identificăm corect cele două reguli fundamentale ale comunicării: cooperarea şi conflictul
  • Exerciţii practice în doi, grup şi sesiune de feedback, discuţii libere sau one to one
  • Exerciţii de improvizaţie în care vom identifica contradicţia dintre informaţia transmisă verbal şi non–verbal: una spunem, alta facem
  • Descoperirea poziţiei noastre corporale (gestualitate, formă, mimică). Ce transmite gestul, ce transmite vocea. Ce emoţie transmite întregul ansamblu în diverse situaţii
  • Decodificarea intenţiei şi a informaţiei transmise de către interlocutor şi raportul acestuia faţă de noi: superioritate, colaborare, înţelegere, conflict, nervozitate etc.
  • Controlul asupra expresiilor corporale şi faciale. Înţelegerea prin exerciţii practice a legăturii puternice dintre emoţie, postură corporală şi voce.

foto: pexels.com