Introducere în Istoria Teatrului european

Teatrul este un fenomen viu. A apărut încă din cele mai vechi timpuri ale omenirii şi, cu toate transformările prin care a trecut şi prin care fără îndoială va mai trece de-a lungul vremii, probabil va exista până la sfârşitul ei.

Istoria lui este fascinantă şi pentru că de-a lungul ei poţi urmări felul în care societatea şi-a schimbat ideile, obiceiurile, dorinţele. În acelaşi timp, observând motivele pentru care modul de a scrie şi a face teatru s-a schimbat, putem înţelege mai bine teatrul de azi. La acest curs nu ne vom propune în nici un caz să parcurgem în întregime istoria teatrului, ci doar să descoperim împreună cele mai interesante momente ale ei, punctate deseori cu accentele comice ale transformării teatrului în ceea ce cunoaştem azi.

Pe parcursul întâlnirilor, vom călători cronologic prin diferitele epoci reprezentative, dar şi prin diferite spaţii geografice ale Bătrânului Continent. Vom vorbi despre curente artistice, momente istorice, personaje celebre din lumea teatrului: scriitori, regizori, actori.

Temele întâlnirilor sunt:

1. Comuna primitivă, şamanism totemic.

2. Grecia Antică – Dyonissos, zei, Deus ex machina, Eschil, Sofocle, Euripide.

3. Evul Mediu – Misterele religioase, teatrul de Curte.

4. Renaşterea, Teatrul Elisabetan, Commedia dell’Arte, trecerea spre personaj şi teatrul cult, Goldoni, Moliere, Shakespeare, Marlowe.

5. Teatrul Interbelic şi imediat Postbelic românesc: Lucia Sturdza-Bulandra, Maria Ventura, Jules Cazaban, Radu Beligan, Toma Caragiu, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Eugen Ionescu, Tudor Muşatescu.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

foto:  By cottonbro de pe Pexels.

Cumpără »