Istoria romanilor prin familii: 6. Familia Bellu (vizita la Conac)
 

Va invitam sa descoperim impreuna povestea familiei Bellu, la elegantul conac de la Urlati, in compania istoricului Georgeta Filitti. Intilnirea va fi direct la conac, vom organiza transportul functie de inscrieri – cursantii cu masina ii vor gazdui, daca doresc, pe cei fara mijloc de transport.

Familia Bellu era la origină aromână, din Moscopole în Macedonia, si făcea parte din asa numitii “armatolos” sau “kleftes”, triburi de războinici si banditi din nordul Greciei, care au jucat un rol important în timpul războiului de independentă a acestei tări. La începutul secolului XIX, averea familiei Bellu era una dintre cele mai importante din Muntenia. Mare parte din averea familiei se compunea din mosii.

În Bucuresti, averea familiei Bellu cuprindea terenuri care se întindeau de la Piata Chirigii, până la Soseaua Viilor de astăzi, precum si pe Podul Mogosoaiei sau str. Dionisie Lupu din zilele noastre. Casele Bellu de pe Calea Victoriei, donate de familie statului român, sunt astăzi sediul Academiei Române, căreia un alt Bellu, în 1941, i-a lăsat întreaga lui avere. În 1930, Eliza Bellu, născută Stirbey, a donat, tot Academiei Române, casele si via sa din Urlati.

Din păcate, numele familiei Bellu nu mai este astăzi amintit la Bucuresti decât de cimitirul Serban Vodă, numit de toti bucurestenii “Cimitirul Bellu”, pentru că a fost construit pe un teren oferit de Barbu Bellu, ministru al Cultelor si Justitiei, la mijlocul secolului XIX.

Mai multe informatii despre familie si despre conac gasiti aici:

http://arhitectura-romaneasca.blogspot.com/2009/06/conacul-bellu-un-exemplu-de-conservare.html

http://ro.altermedia.info/cultura/fericirea-cereasca-gloria-pamanteasca_4005.htmlNewsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!