Istoria principalelor curente de ideologii politice – Curs în 6 paşi
 

Mai sunt ideologiile de actualitate? Un curent de opinie consideră că stânga şi dreapta sunt concepte învechite pentru dinamica politică actuală. Unii consideră că există doar soluţii tehnice la problemele sociale şi economice unei societăţi. Alţii remarcă o renaştere a extremelor, a mişcărilor populiste.

Ce sunt totuşi ideologiile? Termenul „ideologie” apare abia la începutul secolului al XVIII şi cunoaşte, de atunci, o serie de interpretări şi critici. Deşi istoria sa nu e atât de lungă, preocuparea pentru ce înseamnă o societate bună şi justă are, desigur, origini mult mai vechi. Pentru a răspunde dacă ideologiile mai sunt sau nu actuale, se impune o iniţiere în istoria acestui concept.

Se vorbeşte mult astăzi despre liberalism, social-democraţie, conservatorism, creştin-democraţie, naţionalism pentru a desemna principalele familii ideologice. Acestea propun soluţii distincte la problemele unei societăţi, pornind de la o reprezentare ideală a ceea ce trebuie să fie naţiunea şi societatea. Ideologiile se disting prin natura lor practică, prin dorinţa de a schimba societatea potrivit unor valori. Ideile politice au consecinţe, prin intermediul ideologiilor se schimbă, uneori radical, societatea în care dorim să trăim.

Dezbaterea despre irelevanţa ideologiilor nu este nouă. În diverse circumstanţe istorice, „moartea ideologiilor” a mai fost proclamată în secolul al XX-lea. Profeţiile nu par să se fi confirmat. Astăzi suntem martorii unei o polarizări adânci pe tot mai multe teme politice. Unii consideră privatizarea o soluţie magică. Alţii deplâng inegalităţile capitalismului. Unii militează pentru un stat minimal, alţii, pentru un stat al bunăstării.

Poate nu vom găsi răspunsul la întrebarea privind actualitatea ideologiilor. În mod cert vom avea  opinii diferite despre ce înseamnă o societate ideală. Cursul nostru are un scop mai modest – o expunere neutră a principalelor ideologii actuale, social-democraţie, liberalism, conservatorism şi creştin-democraţie.

Întâlnirile vor fi un bun prilej să ne examinăm propriile opinii privind o serie de teme care au preocupat istoria modernităţii europene. Este o invitaţie la un dialog pentru exerciţiul în comun al unor virtuţi complementare, moderaţia şi toleranţa.

Temele cursului sunt:

1. Semnificaţia şi criticile aduse conceptului de „ideologie”. Originea distincţiei stânga-dreapta. Clivaje politice contemporane.

2. Ideea contractualistă în Modernitate. Teoria separaţiei puterilor în stat. Tirania majorităţii şi individualismul. Piaţa liberă şi „mâna invizibilă”.

3. Tradiţie şi istorie. Critica Revoluţiei. Limitele raţionalismului. Nou şi vechi în conservatorism.

4. Tipologia socialismului după K. Marx. Planificare şi dezvoltare. Revoluţie şi reformă. Social-democraţia actuală.

5. Creştin-democraţia. Concepţia personalistă. Principiul subsidiarităţii. Economia socială de piaţă. Stat şi naţiune în Europa Unită.

6. Sfârşitul ideologiilor? Dezbaterea despre ideologii la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Triumful democraţiei liberale proclamat după colapsul comunismului – mit şi context.

imagine: pictură de Philipp Foltz: https://bit.ly/1RCJgGa

 

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!