Ionel Brătianu – un creator al României moderne
 

Ionel Brătianu poate fi considerat unul din părinţii patriei. Născut în 1864, la Florica, proprietatea tatălui său, Ion Brătianu, faimosul paşoptist, cu o lungă guvernare mai apoi (1876-1888), Ionel Brătianu s-a şcolit la Paris. A făcut parte, ca inginer de poduri, din echipa lui Anghel Saligny.

Curând după moartea tatălui său, a intrat în politică, revigorând Partidul Naţional Liberal, condus un timp de D. A. Sturdza. În 1909 a devenit preşedintele partidului, pe care l-a condus până la moarte (1927). Practic e răstimpul când are în mână, mai tot timpul, destinele politicii româneşti. Proeminenţa sa e vădită în timpul neutralităţii, când trebuie să facă faţă presiunilor, interne şi externe. La fel când conduce guvernul în refugiu, de la Iaşi.

Supranumit ”Sfinxul”, circumspect în decizii, a temporizat adesea nedumeritor unele acţiuni dar, vizionar prin structură, a avut mereu câştig de cauză. Artizan principal al Marii Uniri, a rămas factorul determinant şi în procesul de reforme postbelic (reforma electorală, reforma agrară, Constituţia din 1923).

Om de vastă cultură, debater impunător în Parlament, personalitate care a ştiut totdeauna să-şi impună voinţa, s-a spus, pe bună dreptate, că a făcut parte din ”dinastia de la Argeş”, în paralel cu dinastia de Hohenzollern, care conducea nominal ţara. I-a fost sfătuitor devotat regelui Ferdinand Întregitorul. Ionel Brătianu rămâne modelul ideal de prim ministru al ţării în vremuri de cumpănă.

Vă aşteptăm sâmbătă 24 februarie, ora 11, la Grand Hotel Continental, să aflăm mai multe despre această personalitate marcantă, la o nouă conferinţă susţinută de istoricul Georgeta Filitti.

Imagine: Portretul lui Ionel Brătianu, într-o pictură de Charles Hopkinson

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!