Introducere în istoria psihologiei

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

Istoria psihologiei este marcată de experimente, observaţii şi concluzii incomode şi contrariante – de la asumpţiile freudiene legate de sexualitatea infantilă, până la abordările psihosomatice cu privire la vindecare – ce deschid nu numai perspective noi asupra persoanelor din jurul nostru, ci conferă şi instrumente eficiente de auto observare şi înţelegere de sine.

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce este inconştientul, care sunt mecanismele prin intermediul cărora se face achiziţia limbajului, cum a apărut măsurarea celebrului IQ sau cine sunt creatorii teoriilor personalităţii, vă invit să explorăm împreună marile idei, curente şi marii gânditori ai acestui domeniu fascinant, de la precursori până la psihologia zilelor noastre.

În cele 5 întâlniri, vom aborda următoarele tematici:

1. Începuturile psihologiei: filosofia şi aportul acesteia în psihologie, psihologia ca disciplină de sine stătătoare, gestaltismul (şcoala germană şi austriacă) şi behaviorismul (E. Thorndike, J.B. Watson, I. Pavlov, B.F. Skinner).

2. Psihologia inconştientului: psihanaliza (S. Freud, A. Adler, direcţii post-freudiene), psihologia analitică (C.G. Jung, post-jungieni), umanismul (A. Maslow, C. Rogers).

3. Dezvoltarea umană: dezvoltarea cognitivă (J. Piaget), dezvoltarea psihosocială (E. Erickson), stadiile moralităţii (Kohlberg), nativismul (N. Chomsky), formarea ataşamentului (K. Lorenz, J. Bowlby, M. Ainsworth).

4. Psihologia socială şi personalitatea: conformism social, agresivitatea (A. Bandura), memoria şi psihologia martorului (E. Loftus), psihologia responsabilităţii, teorii ale personalităţii.

5. Psihologia contemporană: patologie şi normalitate, psihoterapie, psihogenealogie şi psihosomatică.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us.

imagine: Cupid and Psyche, pictură de François Gérard