Introducere în istoria psihologiei

În 1971, o echipă de psihologi din cadrul Universităţii Stanford, sub conducerea lui Philip Zimbardo, desfăşura unul dintre cele mai celebre, disputate şi controversate experimente psihologice – Stanford Prison Experiment. Concluzia a fost că, aflat într-o poziţie de putere şi confruntat cu circumstanţe excepţionale, orice individ, oricât ar fi de blând şi empatic, poate manifesta cruzime, impulsivitate şi agresivitate.

Istoria psihologiei este marcată de experimente, observaţii şi concluzii incomode şi contrariante – de la asumpţiile freudiene legate de sexualitatea infantilă, până la abordările psihosomatice cu privire la vindecare – ce deschid nu numai perspective noi asupra persoanelor din jurul nostru, ci conferă şi instrumente eficiente de auto observare şi înţelegere de sine.

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce este inconştientul, care sunt mecanismele prin intermediul cărora se face achiziţia limbajului, cum a apărut măsurarea celebrului IQ sau cine sunt creatorii teoriilor personalităţii, vă invit să explorăm împreună marile idei, curente şi marii gânditori ai acestui domeniu fascinant, de la precursori până la psihologia zilelor noastre.

În cele 5 întâlniri, vom aborda următoarele tematici:

1. Începuturile psihologiei: filosofia şi aportul acesteia în psihologie, psihologia ca disciplină de sine stătătoare, gestaltismul (şcoala germană şi austriacă) şi behaviorismul (E. Thorndike, J.B. Watson, I. Pavlov, B.F. Skinner).

2. Psihologia inconştientului: psihanaliza (S. Freud, A. Adler, direcţii post-freudiene), psihologia analitică (C.G. Jung, post-jungieni), umanismul (A. Maslow, C. Rogers).

3. Dezvoltarea umană: dezvoltarea cognitivă (J. Piaget), dezvoltarea psihosocială (E. Erickson), stadiile moralităţii (Kohlberg), nativismul (N. Chomsky), formarea ataşamentului (K. Lorenz, J. Bowlby, M. Ainsworth).

4. Psihologia socială şi personalitatea: conformitatea socială, agresivitatea (A. Bandura), memoria şi psihologia martorului (E. Loftus), psihologia responsabilităţii, teorii ale personalităţii.

5. Psihologia contemporană: patologie şi normalitate, psihoterapie, psihogenealogie şi psihosomatică.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

imagine: Cupid and Psyche, pictură de François Gérard

Cumpără »