Introducere in bunele maniere – bune maniere, stil si imagine
 

Mai este de actualitate codul bunelor maniere?
Azi, in societatea in care traim, a fi manierat a devenit desuet sau absolut necesar?
A fi o persoana manierata, eleganta, cu o anumita conduita morala este un act de normalitate sau o incercare de a epata, de a fi diferit cu orice pret?

De cele mai multe ori, cei care ne impresioneaza placut –  oameni pe care ii intalnim, personalitati culturale pe care le vedem la televizor – ne marcheaza in primul rand datorita manierei in care se comporta si a stilului pe care il afiseaza. Acesti oameni, proveniti parca din alt timp si alta lume, lasa o amprenta puternica asupra celor din jur nu neaparat prin lucrurile pe care le spun, ci prin conduita afisata. Prezente placute, elegante, cu o imagine impecabila, acesti oameni sunt exponenti prin excelenta ai bunelor maniere aplicate in viata de zi cu zi.

Bunele maniere nu sunt doar un cod de reguli despre ceea ce este permis si ceea ce nu este permis sa faci in societate, despre cum sa te imbraci si cum sa nu te imbraci la o anumita ocazie, despre arta de a face cadouri, maniera in care ne prezentam sau furculita cu care mancam salata.

In contextul actual, bunele maniere sunt mai mult decat un cod de reguli, sunt acel comportament civilizat, respectuos pe care toti ar trebui sa il aplicam in activitatile noastre zilnice pentru a ne face viata mai frumoasa si mai armonioasa. Manuite si aplicate cu inteligenta si eleganta, bunele maniere pot fi un instrument pentru a comunica mai usor cu cei din jurul nostru, pentru a ne atinge scopurile si a obtine satisfactie atat in viata profesionala, cat si in cea personala.

Pe parcursul celor 5 ateliere teoretice si practice, vom invata si vom discuta impreuna modalitatile in care se aplica si se poate interpreta codul bunelor maniere in contextul social actual, pornind de la uzantele si regulile generale ale codului si ajungand la situatii specifice, cu care ne intalnim in activitatile noastre de zi cu zi. Vom invata cum sa ne prezentam  si cum sa ne adresam in functie de situatia in care ne aflam, cum sa ne comportam in societate si cum sa ne adecvam comportamentul, conversatia si imaginea in functie de ocazie, cum sa aranjam o masa festiva sau una informala si care sunt bunele maniere atunci cand mancam.

Atelierele includ demonstratii practice cu participarea cursantilor – demonstratii de aranjare a mesei, bunele maniere la masa, modalitati de prezentare in societate, arta conversatiei.

Descrierea atelierelor:

  • Atelierul 1: Reguli de prezentare in societate – salutul, prezentarea, formule de adresare.
  • Atelierul 2: Cum ne prezentam, cum ii prezentam pe ceilalti, cum vorbim, cum intretinem conversatia.
  • Atelierul 3: Cum ne comportam in societate – uzantele si bunele maniere in societate si acasa.
  • Atelierul 4: Cum ne comportam in societate. Bunele maniere la teatru, la opera, la dineu, la restaurant, la vernisaj, la un pranz de afaceri, la o iesire cu prietenii.
  • Atelierul 5: Codul bunelor maniere la masa. Cum se aranjeaza o masa in functie de ocazie – alegerea si pozitionarea tacamurilor, a paharelor si a farfuriilor. Cum mancam si cum ne comportam la masa in functie de ocazie.

Interviuri cu lectorul Silvia Timofte pe acest subiect: la Senso TV sau pe SmartWoman.Ro


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!