Introducere în Arta contemporană
 

Se vorbeşte din ce în ce mai des, astăzi, despre un secol al vizualului. Deschiderea publicului către arta contemporană este din ce în ce mai mare, iar apetitul pentru lucrări de artă tot mai provocatoare este, şi el, pe un continuu trend ascendent.

Zeci de mii de artişti sunt promovaţi, zilnic, de mii de galerii şi muzee din toată lumea. Cum reuşim însă să “cernem” o ofertă atât de bogată? Ce este arta contemporană şi cum ştim care dintre artişti produc cu adevărat opere de calitate?

Vă invităm la un scurt periplu printre cele mai importante nume ale artei actuale. De-a lungul a cinci întâlniri vom desluşi discursurile plastice ale unor personalităţi precum Damien Hirst, Tracey Emin sau Ai Weiwei şi vom identifica cele mai semnificative caracteristici care fac ca o producţie artistică să poată fi considerată, cu adevărat, “artă de calitate”.

Temele celor cinci şedinţe sunt:

Curs 1. Începuturile modernismului artistic european. Impresioniştii, fauvii şi expresioniştii. Dadaiştii, Suprarealiştii şi schimbarea de paradigmă, de la Tristan Tzara la Frida Kahlo. Marcel Duchamp şi ready made-urile.

Curs 2. Pictura metafizică. Abstracţie şi realitate: Suprematismul, Constructivismul rusesc, De Stijl. Cubismul. Pictura abstractă în spaţiul german. Wassily Kandinsky şi abstracţia lirică.

Curs 3. Pictura ca acţiune, sau de ce este Jackson Pollok atât de faimos. Op Art. Arta conceptuală la jumătatea secolului 20. Statele Unite şi Europa în disputa pentru supremaţia culturală a occidentului.

Curs 4. Ai Weiwei, Banksy, Jean-Michel Basquiat, Peter Doig, Damien Hirst, Anish Kapoor, Jeff Koons şi Barbara Kruger.

Curs 5. Paul McCarthy, Takashi Murakami, Yoshitomo Nara, Gabriel Orozco, Richard Phillips, Daniel Richter, Tracey Emin, Erwin Wurm.

Foto: Nickolas Muray

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!