Introducere in Antropologie culturală
 

Ce înseamnă să fii om şi, pentru a-l cita pe Vintilă Mihăilescu, „De ce ar fi Omul o problemă?”.

Antropologia este domeniul care explorează ce ne face pe noi să fim „noi” şi ce ne apropie sau diferenţiază de „ceilalţi”. Într-o lume globalizată, antropologia ne poate ajuta să descoperim sisteme de organizare a societaţii, economice sau credinţe religioase diferite de ale noastre. În plus, dincolo de ce poate părea o curiozitate intelectuală, cursul vă va oferi o înţelegere mai bună a schimbărilor cu care se confruntă lumea în care trăim, oferindu-vă instrumentele de analiză a acestora.

Ce defineşte o cultură şi care sunt resorturile care fac ca o societate să funcţioneze? Ce fenomene socioculturale apar în spaţiul virtual? În ce fel relaţiile de rudenie contribuie la menţinerea ordinii în societate? Acestea sunt doar câteva dintre temele pe care le vom aborda.

Acest curs de antropologie culturală este structurat în cadrul a trei întâlniri, pe parcursul cărora vom vorbi despre momentele importante din istoria disciplinei, temele şi conceptele fundamentale:

1. Antropologia şi studiul culturilor. Ce este antropologia si ce aduce nou în cunoaşterea despre om? În ce fel studierea triburilor din Insulele Trobriand sau Brazilia ne-a învăţat câte ceva despre noi? (domeniile de interes ale antropologiei şi metodele de obţinere a informaţiilor).

2. Trei mari întrebări ale antropologiei: sistemele economice, reproducerea umană şi religia (investigarea antropologică a societăţii: menţinerea şi reproducerea valorilor unei societăţi).

3. Omul în era globalizării şi a consumului în masă. Redefinirea culturilor: jeansi, Facebook şi corpul ca proiect personal.

foto preluată de aici:  http://vteducationabroad.blogspot.ro/2012/03/photo-contest-finalists-2012.html

 


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!