Între două lumi: monahismul ortodox şi modernitatea

Vă invităm miercuri, 12 iunie, de la ora 19:00, la un eveniment nou susţinut de fabulosul Mirel Bănică, doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004), sociolog, antropolog şi cercetător ştiinţific.

„În perioada septembrie 2020-mai 2023 am vizitat peste 50 de mănăstiri şi schituri din toate zonele istorice şi geografice ale României. Scopul? A ȋnţelege mediul monahal şi felul ȋn care acesta s-a adaptat modernităţii ambiante; au reuşit să o facă uneori de-a dreptul surprinzător şi foarte creativ.

Pentru că dincolo de imaginea standard şi stereotipurile asociate, mănăstirile reprezintă un excelent marker al evoluţiilor din societatea noastră, al modului ȋn care lumea se schimbă şi se raportează la fenomenul religios, ȋn general. La finalul acestei aventuri de teren a rezultat o carte intitulată „Între două lumi. Monahismul ortodox şi modernitatea (Editura Polirom, 2024) şi o imensă cantitate de ȋnsemnări, note de teren, impresii şi interpretări pe care mi-ar face plăcere să le ȋmpărtăşesc cu dumneavoastră.

Sper astfel să răspund, măcar ȋn parte, la celebra ȋntrebare: ce se pierde atunci când se câştigă, y compris din punct de vedere al evoluţiei religiosului şi faptului religios, ȋn dimensiunea sa cea mai secretă şi codificată, monahismul.”

Mirel BĂNICĂ (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). Între anii 2004 şi 2007 a efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval (Canada) şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, ca bursier postdoctoral. Din 2008 este cercetător ştiinţific (lector) la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Membru al Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Sociale ale Religiei (Paris). Domenii de cercetare şi specializare: socioantropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei, imagologie. Semnează capitole de cărţi şi articole publicate la edituri şi în reviste de prestigiu din Franţa, Canada, Statele Unite, Rusia, Germania.

Cumpără »