Intelepciunea VISULUI
 

Despre interpretarea junghiana a viselor

Natura fascinatorie a visului a ridicat inca din cele mai vechi timpuri semne de intrebare, atragand in jurul acestui subiect o aura de mister si interesul pe care il starneste de obicei orice fenomen cu intelesuri tainice.

In antichitate, interpretarea viselor era privita ca o forma de divinatie, atribuita unui grup restrans de profeti si vrajitori ai regilor, care puteau intrezari astfel insasi tesatura subtila a vietii sau a viitorului.

Un exemplu foarte cunoscut ne este oferit in povestea biblica a lui Iosif, fiul lui Iacov (devenit Israel), care ajuns in temnita prin viclenia unei femei desfarnate, reuseste sa se salveze interpretand corect visele faraonului. Aceste vise vorbeau despre insasi soarta Egiptului pe perioada urmatorilor 14 ani, aducand inclusiv indiciile unor solutii miraculoase de a depasi o perioada de foamete apriga. Aceasta interpretare corecta, i-a adus lui Iosif nu doar eliberarea din temnita, cat si respectul si increderea deplina a faraonului. Iata deci, de cata pretuire si atentie se bucurau visele in acea vreme!

Amintind un astfel de caz, nu ne putem retine intrebarea – oare ce insemnatate mai au visele pentru oamenii zilelor noastre?  Cu siguranta, prinsi fiind in iuresul cotidianitatii noastre, aflate sub imperativul vitezei, uitam adesea pana si ce visam, astfel incat semnificatiile viselor noastre ne scapa de cele mai mule ori atentiei. Este incredibil insa cate lucruri esentiale putem afla cu ajutorul viselor despre noi si despre viata noastra atat interioara, cat si exterioara.

O calauza a zilelor noastre prin lumea labirintica a viselor, este psihologul elvetian Carl Gustav Jung – intemeietor al psihologiei analitice. El va fi indrumatorul nostru in descifrarea semnificatiei subtile a viselor. Calatoria noastra in acest taram, pe cat de intim ca traire, pe atat de indepartat ca inteles, va fi stucturata pe cinci intalniri, avand urmatoarele teme:

1. Inconstientul ca loc de origine a simbolurilor
2. Universul arhetipal al visului
3. Interpretari alchimice ale viselor
4. Simboluri ale Sinelui in vis
5. Despre automanifestarea spiritului in vise


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!