Incursiune în Cultura Japoneză: zei, gheişe, anime

Japonia populează imaginarul global de ceva vreme şi o face, adesea foarte vizibil, adesea cu subtilitate atent construită, dar întotdeauna cu fascinaţie, pentru că reuşeşte să ne spună poveşti. Poveşti despre curaj şi onoare, poveşti despre prietenie şi familie, poveşti despre sine şi cum îţi poţi depăşi limitele – poveşti despre mărire şi decădere.

De la gheişe şi samurai la Pokemon şi Sailor Moon, de la spirite şi kami, la bishies şi gaming, toate au în comun povestea în cheie japoneză. ”Potrivit unora, poveştile, imaginile şi ideile generate (…) constituie o ‘cultură comună internaţională în care contribuţia Japoniei este în acelaşi timp semnificativă şi fără precedent”. (Anne Allison, 2003)

Dar cum sunt spuse aceste poveşti şi de unde îşi trag ele inspiraţia / originile?

Vă propun o incursiune în mentalitatea japoneză cu ale sale mitologii, credinţe, reprezentări culturale pentru a încerca să găsim răspuns la această întrebare, explorând următoarele teme:

1. Mitologii şi mituri fondatoare – de unde vine ”Japonia” şi cine sunt ”fondatorii” ei. Zei, spirite şi credinţe la întâlnirea dintre shinto şi budism. De la Kojiki la noile mitologii. Descoperim figuri puternice, poveşti despre zei şi eroi şi cum se asemănă ele cu omenirea de ieri sau azi.

2. Festivaluri şi credinţele din jurul lor – ce înseamnă matsuri? De unde a apărut? Dar odori? Poveşti despre Hanami, Tanabata şi Obon. Descoperim credinţe şi tradiţii, povestim despre animism şi viziuni despre lume.

3. Cool Japan şi spiritele sale – cum s-au transformat mitologiile, la intersecţia dintre Est şi Vest, în animaţia japoneză (anime), benzile desenate japoneze (manga) şi celelalte produse ce se regăsesc în popular culture. Descoperim noile poveşti pe care ni le spunem, în forme multimedia, recuperând spirite şi creaturi mitologice din vechimi.

În cele trei întâlniri vom aprofunda, astfel, ideile centrale, figurile mitologice şi poveştile pe care Japonia şi le spune despre sine, dar şi poveştile pe care noi ajungem să le construim împreună, cu şi despre Japonia.

Inscrie-te la acest atelier »