Din fericire sau din păcate, Apostolul Andrei s-a bucurat în ultimele 20 de ani de o mare mediatizare, prin care o parte dintre noi am aflat cîte ceva din viaţa, legendele şi tradiţiile mai mult sau mai puţin ţărăneşti coagulate în jurul acestui sfânt. Spectaculoase şi, uneori, terifiante, numai bune cât să ne facă curioşi. Dar atât de multă mediatizare denaturează şi lasă deoparte fapte şi întâmplări. S-a creat un nou personaj, cam subţirel, care are din ce în ce mai puţin de-a face cu acela pe care îl ştiau ţăranii şi orăşenii de dinaintea noastră.

Din fericire sau din păcate, Sfântul Nicolae a fost mai puţin mediatizat, căzut în desuetitudine prin micile sale daruri faţă de sacul plin de cadouri al lui Moş Crăciun. Cine mai stă să se gândească că Santa Claus, vine, de fapt, de la Nicolaus? Şi cine a fost, de fapt, acest moş? Şi care au fost legendele lui? Şi ce făceau ţăranii atunci când era sărbătoarea lui?
Despre acestea şi despre efectele mediatizării asupra tradiţiilor vă propun să vorbim de data aceasta.

…………………………………………………………………………………………………………………

Participantii vor putea vizita expozitia Pinacoteca Municipiului Bucuresti in vizita la galeria ArtSociety Partea a II-a: Traditionalismul in pictura si sculptura romaneasca. Picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Iosif Iser sau Francisc Sirato au fost selectionate dintr-un patrimoniu de exceptie, privat de un spatiu adecvat de expunere, pentru a ilustra conceptul expozitiei – traditionalismul ca orientare stilistica si tematica in arta romaneasca din prima jumatate a secolului XX.

Locul in care se va desfasura conferinta – sediul Societăţii Artmark şi Galeria ArtSociety se află într-una dintre clădirile istorice ale Bucureştiului. Casa a aparţinut familiei primarului Pake Emanoil Protopopescu, figură proeminentă a vieţii politice româneşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!