În căutarea fericirii. Strategii pentru o viaţă împlinită
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi.

„Mulţi dintre cei care sunt nefericiţi ar putea fi fericiţi.” (Bertrand Russell)

Căutarea fericirii e, poate, cea mai îndelungată preocupare şi cea mai grea osteneală a omului, pentru că fericirea însăşi a fost idealizată şi proiectată ca himeră intangibilă, de care e imposibil să ne bucurăm.

Demitizând această proiecţie şi luând ca punct de plecare premisa că fericirea este o activitate, cu o amplă dimensiune performativă, şi nu doar o stare, un punct în care ajungem la un moment dat, dacă suntem norocoşi, vom urmări să răspundem unor întrebări fundamentale, urmând firul acestei idei călăuzitoare – Ce este fericirea? Ce ne face nefericiţi? Ce ne face fericiţi?

În prima parte, vom explora domenii precum filosofia, psihologia şi neuroştiinţele, în încercarea de a identifica concepţiile eronate despre fericire şi de a construi o definiţie de lucru proprie, cât mai operaţională a fericirii. Căci, prima condiţie pentru a găsi ceva este să ştim ce căutăm. În ciuda multiplelor perspective şi a nenumăratelor răspunsuri formulate de-a lungul timpului la întrebarea „Ce este fericirea?”, căutarea se dovedeşte, în continuare, a fi una foarte personală, conturându-se, din ce în ce mai clar, concluzia că nu există fericire obiectivă, ci doar forme subiective. Cadrul discuţiei va permite fiecărui participant să dea o semnificaţie intimă şi satisfăcătoare propriei fericiri.

În a doua parte, vom arunca o privire obstacolelor care stau în calea fericirii noastre sau care, câteodată, ne fac de-a dreptul nefericiţi. Vom vorbi despre variante genetice asociate cu (ne)fericirea, despre circumstanţe potrivnice, predicţii afective înşelătoare, adaptare hedonică, oboseală, plictis şi alte asemenea oprelişti, pentru ca, în a treia parte, să abordăm, într-un mod foarte ţintit, comportamentele, obiceiurile, gândurile şi sentimentele care ne pot face fericiţi de o manieră consistentă şi stabilă.

Deşi întregul conţinut al cursului are la bază baze teorii şi studii solide, miza este una foarte practică, principalul obiectiv rămânând acela de a oferi participanţilor strategii eficiente pentru o viaţă împlinită – o viaţă în care şi cu care să fie fericiţi.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi  un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us. 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!