Hatiquette – povestea pălăriilor

Vă invităm într-o incursiune în universul fascinant al pălăriilor, să descoperiţi cele mai spectaculoase şi mai reprezentative modele din trecut, care au făcut şi încă mai fac istorie. De cele mai multe ori, atunci când se încearcă o prezentare a istoriei pălăriei, veţi vedea că este necesară şi realizarea unor conexiuni evidente dintre îmbrăcăminte şi toate accesorile care o însoţesc.

Pălăria este un accesoriu al chipului şi a reprezentat de-a lungul timpului mereu un cod precis, acceptat şi respectat, care identifica locul fiecărei persoane în cadrul unei societăţii. Tot pălăria a îndeplinit în timp şi o importantă funcţie de comunicare vizuală.

Vom urmări împreună pe parcusul celor patru întâlniri evoluţia acestor accesorii generatoare de spectacol. Ne vom delecta cu diferite imagini, picturi, sculpturi şi desene celebre, care ne vor confirma prezenţa pălăriei în toate etapele civilizaţiei. Aceste forme decorative au evoluat spectaculos de-a lungul secolelor şi au fost mereu influenţate de diferite curente ori convingeri estetice sau politic religioase.

Capricioasă şi generatoare de extravaganţe, pălăria la prima vedere ne poate părea doar o formă ostentativă de împodobire, legată de gusturile unui moment. Însă privind cu mare atenţie printre pene, funde, păsări şi voalete, vom descoperi nu doar cochetăria unei doamne şi eleganţa unui domn, ci şi spiritul unei anumite perioade.

Pălăriile extraordinare despre care vom povesti şi pe care le vom admira de-a lungul acestui curs stau sub semnul unui joc dintre convenţie şi inovaţie, dintre moralitate şi emancipare. Vă invit să descoperim pălăria aşa cum este ea: specială, îndrăzneaţă, spectaculoasă şi impunătoare, un minunat accesoriu capilar care reuşeşte mereu să te plaseze în centrul atenţiei.

Nu vom neglija desigur nici trendurile care au readus din nou pălăriile în moda ultimilor ani, ajutând-o să îşi câştige din nou statutul de accesoriu decorativ indispensabil care îţi poate defini oricând un look personalizat.

Temele celor patru întâlniri sunt:

1. De la Antichitate la Renaştere şi Baroc. Când, unde şi cum a apărut pălăria? Câteva caracteristici generale. Evoluţia pălăriei în funcţie de diversificarea nevoilor personale. Rolul comunicării sale vizuale într-o societate ierarhică. Când a apărut pălăria în moda europeană? Forme şi stiluri caracteristice fiecărei perioade în parte. Pălăriile clasei aristocrate, modele culturale reflectate în stilul unei epoci. Pălăriile în arta vizuală şi încadrarea lor în diferite forme geometrice.

2. Rose Bertin – prima modistă care a început să decoreze capetele curţilor regale a Europei. Pălării somptuoase şi teatrale, pene, dantele şi peruca „Criniere”. Spiritul modei şi începutul erei modistelor. Curentul neoclasic – de la Rose Bertin la Louis Hippolyte Leroy. Apariţia bonetei – cel mai răspândit model de pălărie feminină purtat în locuri publice. Pălăria în epoca romantismului şi apariţia jobenului. Epoca victoriană şi renaşterea gotică. Rochia şi pălăria de ceai, picture hat –„pălăria Gainsborough”.

Pălăria în perioada „La Belle Époque” influenţată de apariţia fotografiei şi a cinematografiei. Pălăria melon a fraţiilor Bowler în timpul epocii de aur a cinematografiei hollywoodiene. Când pălăriile vorbesc despre emanciparea feminină –pălăria prinţesei Fedora. Împăratul Napoleon al III-lea şi pălăria panama de tip canotier.

3. Secolului XX – influenţa modei occidentale şi a turbanului lui Paul Poiret. Contribuţia remarcabilă a designului lui Leon Baskt. Era marilor modiste, millinery superstar: Jeanne Lanvin, Coco Chanel şi Madame Agnes. Modele care au făcut istorie: pălăria cloche a lui Caroline Reboux şi luxul hollywoodian. Pălăria glamour înainte şi după război. Epoca modernistă, curentul art deco şi zigzagurile policrome ale lui Sonia Delaunay. Bonetele-turban în maniera doamnei Vigée-Lebrun si turbanul emblematic al lui Lilly Daché din anii ’30. Avangardă şi suprarealism – Schiaparelli & Dali.

Creaţiile unice ale lui Madame Paulette ale anilor ‘40. Curentul „new look” şi pălăriile „corolle” ale lui Christian Dior semnate de românca Mitza Bricard. Revoluţia industrială şi pălăriile Stetson. Modern style şi Roy Halston, creatorul celebrelor toculiţe a lui Jacqueline Bouvier-Kennedy.

4. Renaşterea pălăriei: Franco Moschino şi pălăriile anilor ’80. Pălăriile Dianei, Prinţesa de Wales, şi a reginei Elisabeta a Marii Britanii. Stephen Jones şi Philip Treacy – pălăria din nou în lumina reflectoarelor. Pălăriile imperfecte ale lui Rei Kawakubo/ Comme des Garcons, Yohji Yamamoto şi Nick Fouquet. Philip Treacy şi Isabella Blow – noi tendinţe în materie de pălării. Protocolul de la Royal Ascot şi pălăriile lui David Shilling create pentru mama sa Gertrude Shilling.

Reguli de purtare a pălăriei în funcţie de fizionomie şi stil personal. Identificarea trendurilor şi ciclicitatea unor modele de pălării devenite deja iconice. Fahion Week versus Royal Ascot. Valoarea culturală şi simbolică a pălăriei contemporane. Sustenabilitatea în domeniul pălăriei.

imagine sus: http://bit.ly/39l6Etg

imagine jos: foto Dan Samoilă – creaţie de Kristina Dragomir